Afbeelding3 Foto Dirk Vertommen

Duitse topvrouw over vijftigjarige Mechelse fabriek Continental na reorganisatie: “Indrukwekkend wat ze hier presteren”

MECHELEN - De fabriek van het Duitse technologiebedrijf Continental AG in Mechelen-Noord viert haar vijftigste verjaardag, ruim anderhalf jaar na de pijnlijke aankondiging van een reorganisatie. Alexandra Bornemann, die er sinds anderhalf jaar aan het werk is als general manager, is uitermate positief over de vestiging. “Ik werk negentien jaar voor het bedrijf. Wat ze hier presteren, is indrukwekkend”, zegt ze. Al is het voor de buitenwereld vaak nog onbekend wat ze in de Mechelse fabriek precies produceren. “Nee, geen banden, maar hoogtechnologische remsystemen.”

In de fabriek in de Generaal de Wittelaan werken 390 mensen. De vestiging ontwikkelt en produceert jaarlijks 1,2 miljoen hoogtechnologische elektronische remsystemen en acht miljoen aanverwante onderdelen voor personenwagens en motorfietsen, maar ook zes miljoen actieve sensoren die snelheidsveranderingen op wielen registreren.

“Sinds vorig jaar zijn de activiteiten van Key As a Service in onze vestiging geïntegreerd. Die afdeling ontwikkelt en produceert slimme cloud-gebaseerde oplossingen in de vorm van apps en bluetooth-kaarten. Daarmee krijg je zonder sleutel toegang tot een wagen en krijg je autorisatie om de motor te starten”, vertelt Mireille De Beleyr, personeelsdirecteur bij Continental Mechelen.

Fabriek van de toekomst

De Duitse Alexandra Bornemann leidt sinds anderhalf jaar de fabriek in de Dijlestad, maar ze werkt al bijna twintig jaar voor de multinational. “In die periode ben ik in veertig vestigingen geweest, maar ik ben heel erg onder de indruk van deze fabriek”, zegt ze. Tot drie maal toe werd de Mechelse vestigingen uitgeroepen tot ‘Factory of the Future’. Dat onder andere dankzij doorgedreven automatisering en robotisering van productiemiddelen die state of the art zijn en slimme (digitale) productiesystemen, maar vooral door een innovatief en gedreven team.

“Dat dit de fabriek van de toekomst is, kun je echt zien als je hier binnenkomt. Het personeel is heel gemotiveerd om nieuwe innovaties te ontwikkelen. Daar moet je de mensen hier niet van overtuigen, het enthousiasme komt vanzelf. Dat zit in het DNA van deze fabriek. Het niveau van onze productie, de kwaliteit en de klantgerichtheid zijn uitstekend”, vertelt Bornemann.

 

“Het personeel is heel gemotiveerd om nieuwe innovaties te ontwikkelen”, zegt general manager Alexandra Bornemann. Foto Dirk Vertommen

Loyauteit en betrokkenheid noemt ze grote troeven van de bedrijfscultuur die in de Mechelse fabriek heerst. Sinds 1971 groeide ze uit tot een van de belangrijkste toeleveranciers van de Europese automobielsector. “Door corona moesten we onze officiële viering uitstellen tot vandaag, zaterdag is er nog een familiedag”, zegt Mireille De Beleyr, personeelsdirecteur bij Continental Mechelen.

Al is dat dubbel. In de zomer van vorig jaar kregen de medewerkers te horen dat 140 van de toen 460 medewerkers hun job zouden verliezen. De reorganisatie was volgens het bedrijf een noodzaak om competitief te blijven. “Het aantal afvloeiingen kunnen we uiteindelijk beperken tot honderd. Toch brengt het gemengde gevoelens mee om een jaar en acht maanden na deze harde klap onze vijftigste verjaardag te vieren”, vertelt de personeelsdirecteur.

Leerrijke job

“Tegelijk willen we benadrukken dat alle medewerkers trots mogen zijn op hun harde werk en de prestaties van de voorbije jaren. We nodigen hen ook uit om voort samen te werken aan een mooie toekomst”, legt De Beleyr uit. Hun baanbrekend werk is van fundamenteel belang voor de veiligheid en het comfort van autobestuurders en voor het toekomstig volledig automatisch rijden.

Veel mensen die bij Continental Mechelen werken, hebben een trouwe staat van dienst. De gemiddelde anciënniteit bedraagt er twintig jaar. De Mechelse Marleen Van den Wijngaert (52) en haar collega Kathleen Parein (50) uit Tremelo werken zelfs dertig jaar of langer in de vestiging. “Mijn job is leerrijk en ik heb hier altijd graag gewerkt. Alleen denken veel mensen dat we banden maken. Als je onze vroegere naam Teves aanhaalt, linken ze dat wel aan remsystemen”, zegt Kathleen.

 

Kathleen Parein en Marleen Van den Wijngaert met hun baas Mireille De Beleyr (midden), personeelsdirecteur bij Continental Mechelen. Foto Dirk Vertommen

“Je kunt hier groeien. Ik ben hier op tijdelijke basis begonnen in de productie en langzaamaan is de bal aan het rollen gegaan. Nu werk ik al geruime tijd voor de HR-afdeling”, vertelt Marleen. Haar eerste indruk toen ze voor het eerst in de fabriek kwam, vergeet ze nooit. “Ik was verrast over hoe proper het hier is, de vloer blonk”, zegt Marleen. Ook de technologische evolutie is enorm. “Ik herinner me nog het moment dat ik mijn eerste computer kreeg. Nu is het automatisering alom, een gigantisch verschil.”

Op dit moment staan er meer dan twintig vacatures open voor technisch geschoolden. “Dat is een hele uitdaging, want veel bedrijven zijn op zoek naar dezelfde profielen”, zegt Mireille De Beleyr. “Als je interesse hebt, check dan op YouTube alstublieft ons filmpje over Factory of the Future”, pikt Bornemann in.

In de fabriek zijn er meer dan twintig vacatures vacant voor technisch geschoold personeel. Foto Dirk Vertommen