Nieuws Mechelen DuPont fuseert met Dow Chemical

DuPont fuseert met Dow Chemical

DuPont fuseert met Dow Chemical

DuPont1De Amerikaanse industriereuzen Dow Chemical en DuPont zorgen voor de grootste fusie in de geschiedenis van de chemiesector. Het fusiebedrijf DowDuPont wordt daarmee de wereldwijde nummer één in de chemiesector. Beide bedrijven zijn in België samen goed voor zowat 1 000 werknemers, verspreid over een zestal fabrieken en verschillende kantoren. De vestiging van DuPont in Mechelen is met zo’n 500 werknemers de grootste.

DowDuPont, het fusiebedrijf dat ontstaat uit de samensmelting van Dow Chemical en DuPont, heeft een gecombineerde omzet van zowat 87 miljard dollar (90 miljard euro) en een marktkapitalisatie van ongeveer 130 miljard dollar (119 miljard euro). De aandeelhouders van de twee bedrijven zullen elk zowat 50 procent in de nieuwe entiteit hebben. DowDuPont zal worden geleid door de 59-jarige Ed Breen, momenteel CEO van DuPont. De topman van Dow, Andrew Liveris, wordt de voorzitter.

De fusie, volledig in aandelen, is maar een eerste stap. In een volgende fase zal het fusiebedrijf opsplitsen in drie onafhankelijke en beursgenoteerde ondernemingen, gespecialiseerd in agrochemie, speciaalchemie en kunststoffen, bijvoorbeeld plastic. De agrochemische tak zal zowel bijvoorbeeld pesticiden als genetisch gewijzigde zaden produceren. De speciaalchemietak zal onder meer stoffen gebruikt in zonnepanelen maken.

DuPont de Nemours werd in 1802 in de Verenigde Staten opgericht door een Fransman die gevlucht was voor de revolutie in zijn land. Het bedrijf is bekend van de ontwikkeling van stoffen zoals teflon, nylon, kevlar en lycra. In België telt DuPont alles samen meer dan 700 werknemers. De twee kunststoffabrieken in Mechelen zijn goed voor een 500-tal werknemers. Voorts werken er voor DuPont een honderdtal mensen in Brugge en een honderdtal in Ieper. Er zijn nog twee kleine vestigingen in Brussel en Hoeilaart.

Dow Chemical werd in 1897 opgericht en is de grootste plastiekproducent ter wereld. De Belgische sites van Dow vallen onder Dow Benelux, met zwaartepunt bij Dow Terneuzen in Nederland, met zo’n 1 700 werknemers de op een na grootste productielocatie van Dow wereldwijd. In België telt Dow Benelux 150 werknemers, met fabrieken in Zwijndrecht en Tertre, en kantoren in Brussel en Wilrijk. De fabriek in Tessenderlo werd twee jaar geleden gesloten. Voorts is er nog Business Process Service Center, een apart dienstencentrum van Dow in Brussel. Hier zijn er 125 vaste medewerkers, naast meer dan 450 uitzendkrachten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.