wedden

Eerste wedkantoor in Mechelen sluit deuren door verstrengde regelgeving stad

MECHELEN - Een eerste wedkantoor in de buurt van station Nekkerspoel in Mechelen heeft afgelopen weekend de deuren gesloten. Eind vorige maand weigerde het stadsbestuur om met de zaak een convenant af te sluiten omdat ze te dicht bij een school en het station ligt. De aanvragen van de vier andere kantoren moet het stadsbestuur nog beoordelen.

Op basis van een wetswijziging heeft de stad nieuwe spelregels vastgelegd voor wedkantoren. Daarmee wil ze de uitbating van zulke zaken ontmoedigen. “In het algemeen belang. Omdat het aanzet tot gokken, maar ook omdat het andere imagoverlagende activiteit aanzuigt”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

De eerste zaakvoerder die er de brui aan geeft, is die van het Betcenter in de Nekkerspoelstraat. Zijn wedkantoor lag op 120 meter wandelafstand van Busleyden Atheneum campus Nekkerspoel, een centrum voor deeltijds onderwijs. Heel wat van de leerlingen die hier een opleidingen volgen, zijn meerderjarig en konden dus zonder probleem het wedkantoor bezoeken. De stad wijst er ook op dat ze langs het wedkantoor moeten passeren om in het centrum te geraken en dat de inrichting op een boogscheut van het station ligt.

“Convenant bepaalt afstandsregels”

Dat waren voor het stadsbestuur redenen genoeg om het wedkantoor formeel een convenant te weigeren. Omwille van de risico’s die met gokken gepaard gaan, is de uitbating van wedkantoren strak gereglementeerd.

“Sinds mei vorig jaar moet elk wedkantoor een convenant afsluiten met de gemeente waarin het gevestigd is. Onze convenant bepaalt bovendien enkele afstandsregels waarin de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, nader worden bepaald worden”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

In Mechelen zijn er nu nog vier wedkantoren open. Hun aanvraag moet het stadsbestuur nog beoordelen. “Mogelijk zullen we in de nabije toekomst dus nog wedkantoren sluiten”, stelt de burgemeester. Hij ziet dat als een maatschappelijke opdracht. “Om burgers zo goed mogelijk te beschermen tegen de nadelen van de aanwezigheid van kansspelinrichtngen in onze stad. Zeker voor de meest kwetsbaren”, zegt Vandersmissen.