Sinds kort maakt Puurs Lof deel uit van het Horecatoppers-aanbod. Sinds kort maakt Puurs Lof deel uit van het Horecatoppers-aanbod. Foto: Wout Van Den Eede

Eigenaars restaurant Skaldu en Oud Gemeentehuis nemen Puurs Lof over: “We gaan terug naar de basis”

Brasserie Puurs Lof is sinds kort in handen van Horecatoppers, het bedrijf achter de Bornemse restaurants Skaldu en ‘t Oud Gemeentehuis. Eigenaars Sylvia Spiessens (32) en Axel Van Steenbergen (33) gaan het daar net iets anders aanpakken.

Sylvia en Axel vormen een powerkoppel. De twee prille dertigers staan met Horecatoppers aan het roer van drie restaurants en een traiteurzaak. Onder hen werken 20 vaste medewerkers, maar met jobstudenten en flexi’s erbij telt het team meer dan 100 mensen.

Trouwe klanten rijden graag een eind om te dineren bij Skaldu of het Oud Gemeentehuis in Weert (Bornem). Met hun traiteurzaak verzorgen ze bovendien grote evenementen, zelfs op het water.

Sinds kort maakt Puurs Lof deel uit van het Horecatoppers-aanbod. Puurs Lof staat al jaren bekend als brasserie met gastronomische insteek. “Maar met de vernieuwde menukaart gaan we terug naar de basis”, legt Axel uit. “Een goed stuk vlees, groenten en saus, daar draait het bij ons om. Sommige gasten zullen dit misschien jammer vinden, maar velen reageren positief op onze toegankelijkere en uitgebreidere kaart.”

Eigenaars van Horecatoppers nemen Puurs Lof over

Veel restaurants hanteren tegenwoordig extra sluitingsdagen en openen later op de dag. Axel en Sylvia gaan niet mee in die trend. Puurs Lof zal ’s middags open zijn, en je zal er terechtkunnen voor een pannenkoek en een koffie.

“Vroeger sluiten lijkt de meest logische keuze”, zegt Axel. “Zo bespaar je sterk op personeelskosten, en dat is cruciaal als je weet dat de loonlast de voorbije twee jaar met 15 procent gestegen is. Maar je sluit ook een groep mensen uit die ’s avonds niet meer buiten komen. En het zijn net die mensen die op een ander moment hun familie hier uitnodigen.”

Centrale keuken

Week na week drie restaurants uitbaten, hoe krijg je dat gebolwerkt? Met een sterke organisatie, zo blijkt. Horecatoppers stuurt de restaurants en traiteurzaak aan vanuit een centrale keuken in Klein-Mechelen (Bornem). “In onze centrale keuken maken we alle basisbereidingen”, zegt Axel. “Onze chefs gebruiken die als basis voor hun menu’s. Onze centrale keuken voorziet de restaurants van de vaste waarden op het menu: spaghetti, lasagne, paling in ’t groen, vol-au-vent, de klassieke sauzen, enzovoort. Zo komt er voor de chefs ruimte vrij om suggesties te bedenken.”

“Elke maand drukken we nieuwe menuutjes af voor onze zaken, zo blijven we vernieuwen”, voegt Sylvia toe. “Zo kunnen we ook, indien nodig, prijsstijgingen vlot doorrekenen.”

Groep Cyriel

Na covid zagen Axel en Sylvia zwarte sneeuw, net als bijna alle andere horecaondernemers in Vlaanderen. Die periode is gelukkig achter de rug. Horecatoppers heeft de wind in de zeilen en aan ambitie is er geen gebrek. “Ik kijk enorm op naar wat ze doen bij Horeca Groep Cyriel”, zegt Axel. Horeca Groep Cyriel runt vijf restaurants in de wijde regio, waarvan twee in Puurs-Sint-Amands: Broox in Puurs en Den Amandus in Sint-Amands. “Knap wat zij gepresteerd hebben.”