© Dirk Vertommen – Pauwels Transformers bij de zaak repo © Dirk Vertommen

Enorme site Pauwels wordt openbaar verkocht: “Toekomst van onze fabriek is sowieso verzekerd”

Ruim vijf jaar na het faillissement van CG Power Systems in Mechelen-Noord wordt het enorme industriële complex dit najaar openbaar verkocht. Toch vormt die verkoop geen bedreiging voor de fabriek van Pauwels Transformers, dat de activiteiten vier jaar geleden heeft overgenomen.

De curatoren van CG Power Systems hebben notariskantoor Huygens & Lefevre de opdracht gegeven om de gebouwen van het vroegere Pauwels Trafo uit 1965 openbaar te verkopen. Heel de site op de Antwerpesesteenweg is bijna 93.000 vierkante meter groot, zowat vijf keer de Nekkerhal. Pauwels is al meer dan 75 jaar een naam als een klok in de Dijlestad. Toen de Mechelse familie de fabriek in 2005 verkocht, kwam ze in handen van de beursgenoteerde Indische groep Compton Greaves (CG).

Na het faillissement begin 2021, waarbij 450 mensen hun job verloren, heeft een Saoedische groep de transformatorenfabriek overgenomen. Met Pauwels Transformers als nieuwe bedrijfsnaam keerde een icoon terug en het gaat goed met de fabriek die gespecialiseerd is in hoogtechnologische transformatoren.

Lees ook: Het verhaal achter het succes van Pauwels transformers

“We zijn de enige fabriek in België die ze bouwt. Vorig jaar realiseerden we een omzet van 35 miljoen euro. We hebben een negentigtal mensen in dienst en we willen zo snel mogelijk groeien naar 150”, vertelt Koen Van Peteghem, CEO van Pauwels Transformers.

Over de nakende openbare verkoop in oktober maakt hij zich weinig zorgen. “De toekomst van onze fabriek is sowieso verzekerd. We hebben een langetermijnhuurovereenkomst gesloten”, stelt Van Peteghem.

Het bedrijf is zelf een van de kandidaten om de site te kopen. Maar zelfs al het ruim negen hectare grote terrein in Mechelen-Noord toch van eigenaar zou wisselen, ziet de CEO geen probleem. “Na een verkoop blijft ons huurcontract gewoon doorlopen. Dat is niet opzegbaar. We zijn van plan om op deze site te blijven. Vergelijk het met alle winkelketens die handelsruimte huren in gebouwen van andere eigenaars”, zegt Van Peteghem.

Van cruciaal belang

De topman benadrukt ook dat de activiteiten van Pauwels Transformers van cruciaal belang zijn voor de energiebevoorrading in ons land. “We hebben intussen toch aan een paar zeer kritische projecten voor energie-infrastructuur mogen meewerken die anders misschien niet konden doorgaan. We zijn belangrijk, zeker als we situaties zoals in Spanje en Portugal met het uitvallen van de stroomvoorziening willen voorkomen”, vertelt Van Peteghem.

Lees ook: Oekraïense ingenieurs ontwerpen mee transformatoren bij wereldspeler Pauwels

CEO Koen Van Peteghem samen met zijn HR-manager Laike Mertens bij een transformator van fabriek. © Dirk Vertommen

Pauwels Transformers bouwt kritische infrastructuur die belangrijk is voor de transmissie van elektrische energie. “Denk daarbij aan de grote offshore windmolenparken die we op dit moment beleveren met reservetransformatoren. Voor het geval er een calamiteit zou zijn. Daarnaast staan we via een raamcontract van vier jaar ook in voor de verzwaring van de cabines van de vier Belgische distributiemaatschappijen. Dat is nodig voor de injectie van zonne-energie en de toenemende afname van stroom voor elektrische voertuigen.”

Dat de openbare verkoop van de site lang op zich liet wachten, heeft alles te maken met de historische vervuiling op de terreinen. De kosten voor de bodemsanering worden geraamd op 6,8 miljoen euro exclusief btw. Er is geen instelprijs.