Prijsstijgingen

Enquête Voka voorspelt prijsstijgingen tot 7%

MECHELEN - Wie nu een product in de winkel koopt of online bestelt, is gemiddeld 7 procent duurder af dan zes maanden geleden. En die prijsstijging gaat zich doorzetten, zo geven bijna 100 bedrijven aan in de nieuwste enquête van Voka Mechelen-Kempen. Ook het komende half jaar kan daar gemiddeld nog eens 7 procent bijkomen.

“Onze bedrijven zijn hier geen vragende partij voor. Ze willen concurrentieel blijven. En aantrekkelijk voor de klant. Maar ze zitten zelf met stijgende en blijvende kosten. Dit zorgt voor onrust”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

De prijzen van basismaterialen voor ondernemingen liggen gemiddeld 16 procent hoger dan normaal. Die gestegen inputkosten leiden tot een opwaartse druk op de prijzen. Ondernemingen geven aan dat de prijzen het afgelopen half jaar al met 7 procent zijn gestegen. Ze verwachten eenzelfde stijging in de komende 6 maanden.

“Voor alle duidelijkheid: bedrijven doen dit niet voor hun plezier. Ze moeten hun prijzen verhogen want ze kijken zelf aan tegen stijgende kosten en krimpende marges. Wat we moeten vermijden is een spiraal van prijsstijgingen. Dat zou een slechte zaak zijn voor onze economie. De bedrijven in de regio Mechelen-Kempen moeten concurrentieel blijven met bedrijven over de hele wereld. En op deze manier wordt dat moeilijker”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Nog een probleem: de toenemende inflatie vertaalt zich via de indexering ook in sterkere loonstijgingen. Het meest recente vooruitzicht wijst op een verwachte indexering van meer dan 4 procent in 2021-2022, en dat cijfer zal zo goed als zeker nog naar boven bijgesteld worden. “Onze bedrijven zijn bijzonder ongerust. De combinatie van duurdere grondstoffen en hogere lonen tast onze groei aan”, stelt Tom Laveren.

Het gebrek aan grondstoffen en de logistieke toeleveringsproblemen zetten ondernemingen onder druk. Van de bedrijven die afhankelijk zijn van toeleveringen geeft 83 procent aan leveringsproblemen te ondervinden. Schaarste aan materialen bij de leverancier is de belangrijkste oorzaak. De meerderheid van de ondernemingen denkt dat de toeleveringsproblemen nog tot midden volgend jaar voelbaar zijn.