Busbouwer Van Hool was een belangrijke werkgever in de provincie Antwerpen en vroeg in april 2024 het faillissement aan na jaren van dalende verkoopcijfers als gevolg van onder meer de COVID-19-pandemie en stijgende kosten door de oorlog in Oekraïne. Het faillissement liet 2.406 werknemers zonder werk achter, waarvan een derde ouder dan 50 jaar en 80 procent een secundair opleidingsniveau of lager heeft, groepen die voor grote uitdagingen staan bij het vinden van nieuw werk.
Het faillissement kwam in heel wat Vlaamse gemeenten hard binnen. Berlaar en Heist-op-den-Berg werden het hardst getroffen, met een stijging in de werkloosheid van respectievelijk 32 procent en 23 procent. Verder ondervonden ook Nijlen en Lier hiervan de gevolgen met respectievelijk 17 procent en 14 procent stijging van de werkloosheid.
Eerlijke kans
“De werknemers van Van Hool hebben heel wat te verduren gekregen en verdienen nu een eerlijke kans om zich aan te passen aan hun nieuwe realiteit. Dat we daarom voorzien in een ruim budget om omscholing te bevorderen met hulp op maat, en een focus op digitale en groene vaardigheden, lijkt me logisch”, zegt Europarlementslid Liesbet Sommen (CD&V).
De financiering dekt 85 procent van een pakket van 9,4 miljoen euro dat in overleg met de sociale partners is opgesteld. “We onderstrepen op deze manier eens te meer de Europese solidariteit voor werknemers die zich, zonder eigen toedoen, in benarde situaties bevinden. Ik hoop dat deze mensen met die bijkomende steun tevreden zijn en zich ten volle kunnen focussen op hun nieuwe uitdagingen”, besluit Sommen.
De Begrotingscommissie moet de toekenning van de EGF-middelen nog finaliseren, daarna moet het voltallige Europese Parlement dit nog goedkeuren.