Nieuws Mechelen Félix opent dit weekend nieuw danscafé op Mechelse Korenmarkt: “Er is nood aan een plek waar mijn generatie kan uitgaan”

Félix opent dit weekend nieuw danscafé op Mechelse Korenmarkt: “Er is nood aan een plek waar mijn generatie kan uitgaan”

Félix opent dit weekend nieuw danscafé op Mechelse Korenmarkt: “Er is nood aan een plek waar mijn generatie kan uitgaan”

MECHELEN – Op de Korenmarkt in Mechelen opent dit weekend de gloednieuwe Haçienda Bar. Dat is een danscafé voor mensen van de tweede en derde leeftijd. Zo wordt er geen moderne muziek gedraaid. “Ik ben er zeker van dat er in Mechelen veel vraag is naar een zaak waar je even terug kan gaan in de tijd”, zegt zaakvoerder Félix Van de Ven (56).

Mechelaar Félix Van de Ven gaat al veertig jaar lang uit in de Dijlestad, maar de laatste jaren miste hij iets. “Als ik op café ga in Bar Popular op de Vismarkt, dan voel ik me de bompa tussen al die twintigers”, zegt hij. “En ik weet dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Jammer genoeg was er nog geen danscafé voor mensen van mijn generatie. Daarom besliste ik om zelf de stap te wagen. Ik heb tien jaar lang gezocht naar het geschikte pand, maar nu is het eindelijk zover.”

Op zaterdag 1 oktober opent Félix de deuren van zijn Haçienda Bar op de Korenmarkt 10 in het centrum van de stad. “Op het gelijkvloers is het een gewoon café waar je van 10u ’s ochtends tot ongeveer 21u ’s avonds gezellig een pintje of een koffie kan komen drinken”, klinkt het. “Maar de bovenverdieping en de kelder hebben we volledig omgebouwd tot een dansgelegenheid. Daarmee willen we de sfeer van vroeger terugbrengen, want Mechelen was jarenlang een stad waar veel gefeest werd.”

 

De zaak werd volledig opnieuw ingericht met recuperatiemateriaal. — © Dirk Vertommen

De uitbater verwijst daarmee onder andere naar dancings zoals The Queens Club en Disco Revue. “Door die zaken heb ik me laten inspireren. Op vrijdag en zaterdag spelen we op de bovenverdieping van 20u tot 3u ’s nachts disco- en funkmuziek. In de kelder kan je op vrijdag dan weer dansen op New Wave en op zaterdag op de Retro House die vooral in de jaren negentig furore maakte. Op zondag sluiten we de kelder, maar is er boven de hele namiddag en avond muziek voor iedereen die geboren werd tijdens de jaren vijftig tot zeventig.”

Honderden reacties

Iedereen is welkom in de Haçienda Bar. “Maar we spelen geen moderne muziek”, zegt Félix. “We willen de mensen echt even terug laten gaan in de tijd. Ik ben ervan overtuigd dat er in Mechelen veel vraag is naar een zaak zoals deze. Toen ik het nieuws bekendmaakte op Facebook, kreeg ik meteen enorm veel reacties. Het ging over honderden mensen die blij waren dat ik dit initiatief nam. Ik ben er dan ook zeker van dat deze bar een mooie toekomst heeft. Ik zie dit echt als een project op lange termijn.”

In de kelder kan je dansen op New Wave en Retro House. — © Dirk Vertommen

In het pand op de Korenmarkt, waar eerder onder meer PaNique d’O gevestigd was, was wel heel wat werk. Zo werden de rioleringen, de vloeren, toiletten en water- en elektriciteitsleidingen vervangen. De zaak moest ook volledig opnieuw ingericht worden. “Maar ik leid al jaren Pro 4 Solution, een bedrijf in afbraakwerken”, aldus de zaakvoerder. “Alle materialen die we in de Haçienda Bar gebruikt hebben, zijn gerecupereerd vanop werven. Er is niets nieuw. Dat geeft een extra retrogevoel aan de zaak.”

Nultolerantie

Voor Félix wordt het zijn eerste eigen café. “Maar ik heb heel wat ervaring in de horeca. Ik ben letterlijk opgegroeid in een café, omdat mijn moeder cafébazin was. Ik denk dat ik op mijn vijf jaar al pinten kon tappen. Ook nadien heb ik in de horeca gewerkt, onder meer als portier in de Martinique op de Korenmarkt. Zo leerde ik dat veiligheid enorm belangrijk is bij het uitgaan. We hanteren dan ook een absolute nultolerantie ten opzichte van drugs, agressie en geweld.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.