Nieuws Mechelen Fietsvergoeding voor speed pedelec?

Fietsvergoeding voor speed pedelec?

Fietsvergoeding voor speed pedelec?

speedpedelecIs de elektrische fiets waarmee uw werknemer naar het werk komt een speed pedelec? En krijgt hij daar dan nog een fietsvergoeding voor?

Voortaan moet een onderscheid worden gemaakt tussen speed pedelecs (snelle elektrische fietsen) en gewone elektrische fietsen. Onlangs werden de speed pedelecs opgenomen in de Wegcode als subcategorie van de bromfietsen. Wat betekent deze wijziging voor u als werkgever? Ellen Lammens, juridisch expert van Acerta legt dit uit.

Een speed pedelec is een elektrische fiets die voldoet aan de volgende cumulatieve criteria: hij heeft een vermogen tot 4.000 Watt en biedt trapondersteuning tot een maximale snelheid van 45 km/u. Elektrische fietsen die niet aan deze criteria voldoen, blijven gewoon fietsen en moeten niet aan de nieuwe bepalingen voldoen.

Voortaan worden de speed pedelecs beschouwd als bromfiets, categorie S. Dit heeft ook gevolgen voor de verplichtingen waaraan de bestuurders moeten voldoen. Vanaf 1 oktober moeten zij minimum 16 jaar zijn, een helm dragen, een rijbewijs hebben (enkel theoretische proef) en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten (enkel indien de fiets autonoom kan rijden, dus zonder dat de bestuurder hoeft bij te trappen). De fiets zal ook uitgerust moeten worden met een nummerplaat.

Indien uw werknemer met de fiets naar het werk komt, kan (of moet) u een fietsvergoeding betalen die vrijgesteld is van parafiscale inhoudingen indien ze niet meer bedraagt dan 0,22 euro per kilometer. Aangezien de speed pedelecs gekwalificeerd worden als bromfiets, is de toekenning van een vrijgestelde fietsvergoeding hiervoor echter niet meer mogelijk.

Er werd recent wel een wetsvoorstel ingediend dat de mogelijkheid wil creëren om ook voor de speed pedelecs een vrijgestelde fietsvergoeding toe te kennen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.