Nieuws Mechelen Fosfari Lighting past mee verlichting Sint-Pieter- en Paulkerk aan

Fosfari Lighting past mee verlichting Sint-Pieter- en Paulkerk aan

Fosfari Lighting past mee verlichting Sint-Pieter- en Paulkerk aan

kerkDe gerestaureerde Sint-Pieter- en Paulkerk aan de Veemarkt in Mechelen komt nu nog meer tot haar recht dankzij de nieuwe sfeerverlichting. Het is de eerste kerk in Mechelen waar de volledige installatie uit dimbare LED-armaturen bestaat. De verlichting wordt ook digitaal aangestuurd.

Het concept van de verlichting werd uitgewerkt door architectenbureau Arter uit Brussel en de installatie werd uitgevoerd door Datalec uit Houthalen.

De technische uitwerking van het project en de levering van de armaturen gebeurde door Fosfari Lighting uit Rijmenam. Fosfari heeft heel wat ervaring met het uitvoeren van complexe belichtingsopdrachten. Het bedrijf focust op licht als dienende functie en als bindmiddel tussen mens en architectuur.  Meer dan 90% van de ontwikkelde verlichtingsoplossingen bestaat uit zuinige LED’s en andere energie-efficiënte lichtbronnen.

Sander Wynants van Fosfari Lighting: “Samen met de architect gaf het bouwteam van de stad Mechelen (dienst Monumentenzorg) de noden en wensen voor de verlichting door. In dit project was de mogelijkheid om met verschillende sferen te werken erg belangrijk. Er zijn verschillende sferen die naargelang het gebruik van de kerk (een kerkdienst, concert, receptie…) heel eenvoudig ingesteld kunnen worden. Nadat het lichtconcept is vastgelegd, maken wij een computersimulatie van het effect van de verlichting met 3D software. Dit geeft een goed beeld van welk effect de verlichting zal hebben. Uiteraard werd het ecologische aspect van de verlichting niet uit het oog verloren. Alles werd uitgevoerd in Hoffmeister LED.”

Het volledige vermogen van de verlichting in de kerk bedraagt ongeveer 4.500 Watt. Dit is ongeveer 1/3 van het vermogen van de vroegere installatie. Het kostenplaatje voor de verlichting bedraagt 52.000 euro.

De restauratie van de barokke Sint-Pieter- en Paulkerk maakt deel uit van de meerjarige subsidiëringsovereenkomst voor de restauratie van de historische kerken in de Mechelse binnenstad en is de eerste in rij die voltooid is. “De restauratie van de kerk zet ons als cultuurhistorische stad nog meer op de kaart en is positief voor de uitstraling van onze binnenstad”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.