Nieuws Mechelen Galapagos oogst honing van eigen bijen

Galapagos oogst honing van eigen bijen

Galapagos oogst honing van eigen bijen

MECHELEN – In 2019 plaatste het Mechelse biotechnologiebedrijf Galapagos twee bijenkasten op het dak van zijn hoofdkantoor aan de E19. Elk jaar bij het begin van de herfst oogsten Galapagos-medewerkers de honing samen met een lokale imker. De helft van de zoete lekkernij schenkt Galapagos aan De Lage Drempel, een Mechelse kansarmoedevereniging, de andere helft zal verkocht worden om geld in te zamelen voor de Warmste Week.

Het idee om een bijenkolonie te verwelkomen op het dak van het hoofdkantoor in Mechelen, kwam van een medewerker van Galapagos. Het biotechbedrijf zette een samenwerking op met Nectarist, een Mechels bedrijf gespecialiseerd in alles wat met bijen en bijen houden te maken heeft. Volgens Jan Van Der Schueren, directeur van de Galapagos-site in Mechelen, wordt het steeds duidelijker hoe essentieel de rol is van bijen voor ons ecosysteem. “Tegelijkertijd heeft het diertje het steeds moeilijker om te overleven. Onlangs bleek dat de bijen het beter doen in stedelijke gebieden omdat daar meer variëteit is qua beplanting, en omdat er het hele jaar door voedsel is. Met onze twee bijenkasten kunnen we dus helpen om de bijensterfte tegen te gaan. En zo hebben we al twee jaar bezige bijen als bovenburen.”

Johan De Vleeshouwer van Nectarist begon enkele jaren geleden als hobby-imker. Al snel werd die hobby zijn beroep. “Met Nectarist zetten we onze schouders onder de bijenpopulaties in de buurt van Mechelen. Dat doen we door zelf bijen te houden, door bij bedrijven en organisaties bijenkasten te plaatsen en te onderhouden en door imkers in spe op te leiden en te begeleiden. Je kan onze honing ook kopen op onze website.”

Nu de zomer achter de rug is, is het tijd om de honing te oogsten. Dat gebeurt op een bij-vriendelijke manier, zodat de bijen geen stress ervaren. Een tiental Galapagos-medewerkers komen imker Johan een handje helpen. De honing wordt met de hand uit de honingraten gewonnen, met de hulp van een centrifuge. Daarna gaat de honing door een filter en kan ze afgevuld worden in potten. Zo werd uit de twee Galapagos-bijenkasten ruim 10 kilogram honing gewonnen, goed voor 120 potten honing. Dat is een mooie opbrengst gezien de relatief koude zomer en de nog jonge bijenpopulatie bij Galapagos.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.