Nieuws Mechelen Geen ‘Blue Monday’ voor meeste Belgische werknemers

Geen ‘Blue Monday’ voor meeste Belgische werknemers

Geen ‘Blue Monday’ voor meeste Belgische werknemers

MECHELEN – 17 januari is het Blue Monday. Gelukkig toont internationaal onderzoek van hr-dienstenleverancier SD Worx aan dat Belgen, samen met Nederlanders, hun job graag doen. 2 op de 3 Belgen voelen wekelijks passie voor hun werk, en 7 op de 10 werknemers ervaren hun job wekelijks als zinvol en nuttig. Meer dan 1 op de 5 Belgische werknemers vindt dat zelfs dagelijks. Enkel buurland Nederland doet (nipt) beter.

SD Worx polste in het onderzoek ‘A Worker’s Journey’  naar de werksituatie bij zo’n 5.000 werknemers in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarin bevroeg SD Worx werknemers in welke mate ze zich onder andere veilig of betrokken voelen, of ze hun job als zinvol ervaren en trots zijn op het werk dat ze produceren, en of ze hun job met passie beoefenen.

Belgische werknemers zijn trots op het werk dat ze produceren
7 op de 10 werknemers geeft aan minstens wekelijks fier te zijn op de job die ze doen en het werk dat ze afleveren. Dat valt onder andere te verklaren door de verbondenheid die werknemers hebben met hun job, hun omgeving en de organisatie. Daarmee scoren we beter dan Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koningkrijk. Nederlanders zijn nog iets trotser, met 77,3% van de werknemers die wekelijks fier zijn op hun job.

Ook geven 2 op de 3 Belgische werknemers aan dat ze wekelijks plezier maken op het werk. “Een leuke tijd hebben op je werk, heeft uiteraard niet alleen met de aanwezigheid van toffe collega’s te maken”, zegt Cathy Geerts, CHRO bij SD Worx. “Een baan hebben die zin aan je leven geeft en je trots maakt, zijn minstens even belangrijke factoren. Vandaar dus ook dat ze het op de werkvloer als plezierig ervaren. Eén van de verklaringen hiervoor is dat werkgevers steeds meer aandacht hebben voor de betrokkenheid van werknemers, met het oog op inclusie, diversiteit en gelijkheid.

Hogere mentale belasting
Hoewel deze onderzoeksresultaten voor jobtevredenheid positief zijn, komen er ook aspecten bovendrijven waar Belgische werkgevers best voor op hun hoede zijn. Zo scoren Belgen net onder het gemiddelde als het aankomt op de energie die ze op de werkvloer hebben. 55 procent zegt zich minstens een keer per week energiek te voelen, voor slechts 8 procent is dit dagelijks het geval.

Die tendens zet zich ook door in het cijfermateriaal over de belastingsgraad op de werkvloer. 41 procent van de Belgische bedienden ervaren hun job wekelijks als mentaal zwaar. Voor 8 procent is dit dagelijks het geval. In die optiek scoren we als Belgen het minst goed, in vergelijking met onze buurlanden. Voor 27 procent is het werk ook wekelijks fysiek vermoeiend. 7 procent komt elke dag fysiek vermoeid thuis. Ook hier zitten Belgische werknemers, zij het met een fractie, boven het gemiddelde van de vijf Europese landen uit het onderzoek. Enkel Frankrijk scoort nog iets onder België.
Toch is het positief om vast te stellen dat bijna 2 op de 3 Belgen wekelijks (63%) hun job met passie uitvoeren.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.