Sterkstokers

Gezuiverd afvalwater smaakte nog nooit zo lekker als in HydrO Gin bij Sterkstokers: “Hoe zachter water, hoe lekkerder”

Met de nieuwe HydrO Gin bewijst de Geelse joint venture Hydro Global Solution dat afvalwater van wasserijen drinkbaar is. Het bedrijf deed daarvoor beroep op de expertise van de Sint-Lenaartse ambachtelijke stokerij Sterkstokers.

Gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen is even drinkbaar als bron- of kraantjeswater. Dat bevestigt ook het BELAC-geaccrediteerde laboratorium Normec Foodcontrol in Wetteren. Om dat kracht bij te zetten liet Hydro Global Solution er gin van maken.

Hydro Glopbal Solution is de joint venture die de Gentse multinational Christeyns, producent van reinigings- en desinfectiemiddelen, en het Geelse Veride dat technologie voor zuivering en hergebruik van water ontwikkelt, sloten in 2021.

LEES OOK. Joint venture zal Geelse waterzuiveringstechnologie verder verspreiden

 

De joint venture introduceerde twee jaar geleden het systeem HydRO for laundries. Het stelt industriële wasserijen in staat om minstens tachtig procent van het afvalwater te zuiveren en te hergebruiken in plaats van het te lozen, en steeds vers grond-, regen- of leidingwater te gebruiken.

Onder meer de wasserijen Cailliau in Ieper, Clova in Wommelgem, Don Bosco in Sint-Niklaas, Klaratex in Wevelgem, Servitex in Welkenraedt en Nedlin in het Nederlandse Elsloo gebruiken HydRO for laundries.

 

Populair relatiegeschenk

Om HydRO for laundries te promoten op de wasserijbeurs EXPOdetergo International in Milaan in oktober vorig jaar, liet Hydro Global Solutions 250 flessen HydrO Gin als relatiegeschenk stoken bij Sterkstokers.

Naast kruiden en alcohol bestaat de gin voor 62 procent uit gezuiverd afvalwater van industriële wasserijen. De gin heeft een alcoholpercentage van 38 procent. De smaak beviel dermate dat de vraag naar de gin groeide.

Voor meester-distilleerder Thomas Cuyvers van Sterkstokers is dat geen verrassing: “Hoe zachter het water, hoe zuiverder en hoe lekkerder de sterke drank”, meent hij. Sterkstokers maakte nog vijfhonderd extra flessen van een halve liter. Deze zijn te koop via de webshop van Sterkstokers voor 36 euro per fles. Sterkstokers zorgt ook voor de verzending.