Nieuws Mechelen Graydon verwacht storm van faillissementen na de coronacrisis

Graydon verwacht storm van faillissementen na de coronacrisis

Graydon verwacht storm van faillissementen na de coronacrisis

MECHELEN – Studiebureau Graydon telde in de maand oktober in ons land 38,3 procent minder faillissementen dan vorig jaar. In de regio Mechelen staan er echter twee bedrijven in de top drie van de faillissementen met het grootste banenverlies. Volgens het studiebureau mogen we deze winter echter nog een faillissementenstorm verwachten.

In de maand oktober 2020 gingen 645 bedrijven failliet in Belgiëeen daling van ruim 38 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2019. Tijdens de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 6.777 bedrijven failliet gegaan, een daling van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar. Als gevolg daarvan gingen dit jaar al potentieel 16.435 banen verloren, een afname van 8,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Twee bedrijven uit Mechelen in top 3 van faillissementen met grootste banenverlies.
In de regio Mechelen is de dalende trend in het aantal faillissementen echter veel minder uitgesproken dan in de rest van Vlaanderen. Met 190 faillissementen was er in de eerste tien maanden weliswaar een daling van 13,6% ten opzichte van vorig jaar, maar die ligt duidelijk onder het gemiddelde. Maar liefst 30 van de 190 faillissementen zijn toe te schrijven aan bedrijven die tot modegroep FNG behoren. Het faillissement van Brantano en de andere onderdelen van de groep (698 banen), is het tweede grootste faillissement van dit jaar als het gaat om het aantal betrokken banen. Ook het Mechelse bedrijf CG Power Systems staat in de top 3 van België met 439 verloren banen.

In het Vlaamse Gewest (336 faillissementen) was er de voorbije maand een daling met 39,1% in vergelijking met oktober 2019 (552 faillissementen). In het Waalse Gewest (176 faillissementen) was dat 26,1% minder ten opzichte van oktober 2019 (238 faillissementen). In het Brusselse Gewest (127 faillissementen) was er zelfs een daling met bijna 50% in vergelijking met de zelfde maand in 2019 (238 faillissementen).

Volgens Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon, is de daling van het aantal faillissementen in deze ongekende tijd op het eerste gezicht vreemd. De faillissementscijfers stroken op dit moment echter niet met de reële economie volgens Graydon. “Veel bedrijven hebben het uitermate zwaar om het hoofd boven water te houden, het enige wat hen nog in leven houdt zijn de steunmaatregelen van overheidswege. We verwachten dan ook een faillissementsstorm zodra de steunmaatregelen wegvallen. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is ook noodzakelijk om deze storm beheersbaar te maken.”

Graydon vreest dat consultants bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de corona crisis perfect gezond waren maar nu omvergeblazen zijn. “De insolventiewet van 2018 laat een ongelukkig gefailleerde ondernemer toe vrij snel te herbeginnen. Doordat de faillissementen op bekentenis eerder een administratieve afhandeling kennen en die zonder bijsturing massaal zullen worden uitgesproken riskeren we sneeuwbaleffecten te zien binnen de logistieke ketens: een domino-effect waarbij andere bedrijven in de val worden meegesleurd”, besluit Eric Van den Broele.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.