Nieuws Mechelen Groen licht voor elektrische bedrijfsfiets van de lokale overheid

Groen licht voor elektrische bedrijfsfiets van de lokale overheid

Groen licht voor elektrische bedrijfsfiets van de lokale overheid

MECHELEN – Na de publicatie in het Belgisch Staatsblad is er voor alle Vlaamse lokale besturen een duidelijk kader bepaald om te kunnen kiezen voor fietsmobiliteit volgens de principes van flexibel verlonen. Elk gemeentebestuur kan hierover autonoom beslissen.

Gemeenten kunnen vanaf nu actief bijdragen aan een groene en duurzame fietsmobiliteit, want alle medewerkers krijgen de vrije keuze, of ze (een deel van hun) vakantiedagen, vakantiegeld, eindejaarstoelage of fietsvergoeding inruilen tegen een fiets en fietstoebehoren.

Het aanbieden van een bedrijfsfiets wint sinds jaren sterk aan populariteit. Vanop de werkvloer klonk de roep naar meer persoonlijke verloning ook steeds luider. Volgens de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 2500 Belgen is meer dan de helft van de werknemers voorstander van een stukje ‘eigen keuze’. Deze verzuchtingen zijn dus niet in dovemansoren gevallen.

Op vrijdag 12 maart heeft de Vlaamse overheid het besluit goedgekeurd dat deze fietsmobiliteit mogelijk maakt. Het gaat om het personeel van de gemeenten, autonome gemeente- en provinciebedrijven, OCMW’s, autonome verzorgingsinstellingen en welzijnsverenigingen. Bevoegd minister Bart Somers ziet hierin potentieel voor een meer duurzaam mobiliteitsbeleid. “We schakelen een versnelling hoger in duurzame verplaatsingen én een modern personeelsbeleid. Er is een dubbele keuzevrijheid: het lokale bestuur beslist autonoom of ze de regels rond fietsmobiliteit uitwerkt in hun rechtspositieregeling. Zowel contractuele als statutaire medewerkers kunnen zelf kiezen of ze op het fietsaanbod ingaan, afhankelijk van levensfase of persoonlijke situatie. Wie er niet voor kiest, behoudt zijn voordelen net zoals voorheen, of kan het jaar nadien een keuze maken.”  

Sara Flipkens, verantwoordelijke Flexibele verloning van SD Worx, is blij dat dankzij deze nieuwe wetgeving de spelregels voor lokale besturen heel duidelijk zijn. “Lokale besturen geven hun medewerkers zo de kans om op vrijwillige basis (een gedeelte van hun) vakantiedagen en/of eindejaarstoelage of fietsvergoeding in te ruilen tegen voordelen die fietsmobiliteit bevorderen: een elektrische fiets voor woon-werkverkeer behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Bornem, Heist-op-den-Berg
Bornem

Randstad herschikt merkenstrategie

MECHELEN – LIER – BORNEM – HEIST-OP-DEN-BERG - In het kader van de globale merkenstrategie reorganiseert HR-dienstverlener Randstad Group een… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.