Leen-Van-de-Sande_Bodega-17 5 Guillaume Clerens opent zaterdag zijn pintxos- en wijnbar Bodega 17 op de Korenmarkt. © Leen Van de Sande

Guillaume brengt het Baskenland naar Mechelen met pintxos- en wijnbar Bodega 17: “Op kwaliteit wil ik niet toegeven”

Wie de sfeer van Bilbao of San Sebastian wil opsnuiven, kan vanaf dit weekend terecht bij Bodega 17. Op de Mechelse Korenmarkt opent Guillaume Clerens (30) een authentiek Baskische pintxos- en wijnbar. Het concept is uniek in België. “En we werken alleen met de beste ingrediënten die geïmporteerd worden vanuit Spanje”, zegt de zaakvoerder.

Mechelaar Guillaume Clerens (30) bouwde de afgelopen twee jaar een sterke reputatie op met restaurant Foody op de Korenmarkt. De zaak is populair, pakt tijdens de zomer uit met een succesvolle zomerbar en hij zet ook zijn schouders onder de kerstmarkt op het Mechelse plein. Daar komt nu een nieuwe zaak bij, want zaterdag opent naast zijn al bestaande restaurant de gloednieuwe pintxos- en wijnbar Bodega 17.

“Foody is een restaurant, waar mensen niet echt terecht kunnen om enkel iets te drinken of iets kleins te eten”, vertelt Guillaume. “Nochtans was daar wel veel vraag naar. Met de zomerbar, waar mensen al wat kleinere bites konden krijgen, boden we daar al deels een antwoord op. Toch bleef het idee voor een nieuwe zaak in mijn hoofd rondspoken. Bovendien hou ik van goede wijn, maar wilde ik de wijnkaart van Foody niet al te uitgebreid maken. Zo vielen de puzzelstukjes in elkaar.”

De zaakvoerder contacteerde één van zijn leveranciers, die in Antwerpen een authentieke Baskische pinxtosbar had. “Dat was toen de enige in België, maar omdat hij ermee gestopt was, leek het me leuk om het concept een nieuw leven te geven in Mechelen. De Korenmarkt is een fantastisch plein en het pand naast Foody stond al een tijdje leeg. Zo is de bal snel aan het rollen gegaan. Op amper drie maanden tijd is alles gerealiseerd.”

Pintxos zijn hapjes die vaak in sociale context gegeten worden. In Noord-Spaanse streken als het Baskenland vormen ze daardoor zelfs een belangrijke hoeksteen van de samenleving. “Maar als ik wilde weten hoe je perfecte en authentieke pintxos maakt, moest ik ter plaatse gaan”, zegt Guillaume. “Enkele dagen lang bezocht ik de ene na de andere bar. Ik heb er veel van opgestoken. Want ik heb veel goede, en ook een aantal minder goede voorbeelden gezien.”

Recept ontfutseld

De Mechelaar slaagde er zelfs in om enkele Baskische chefs hun recept te ontfutselen. “Ik wil het zo authentiek mogelijk hebben, dus vroeg ik hen naar hoe ze de perfecte pintxos maken. Sommige zaakvoerders waren daar heel open over, anderen waren iets meer terughoudend. Maar we zijn erin geslaagd om verschillende pintxos exact na te maken. Ze worden hier op de Korenmarkt dus net zo geserveerd als in Bilbao of San Sebastian.”

Daarvoor gebruikt Guillaume naar eigen zeggen alleen de allerbeste producten. “Op kwaliteit wil ik absoluut niet toegeven”, zegt hij. “Daarom importeer ik veel specifieke ingrediënten ook rechtstreeks vanuit Spanje. Daar staat een bepaald prijskaartje tegenover, maar ik streef ernaar om Bodega 17 zo toegankelijk mogelijk te houden. Ik wil dat mensen aangenaam verrast zijn door de prijs-kwaliteit verhouding.”