Nieuws Mechelen Hnita Jazz Club kaapt Ultima voor cultureel ondernemerschap weg

Hnita Jazz Club kaapt Ultima voor cultureel ondernemerschap weg

Hnita Jazz Club kaapt Ultima voor cultureel ondernemerschap weg

HEIST-OP-DEN-BERG – De Hnita Jazz Club in Heist-op-den-Berg sleepte dinsdagavond de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap in de wacht in De Singel in Antwerpen. Honderden mensen droegen een steentje bij aan de renovatie en doorstart van de club die ooit grootheden als Chet Baker, Charles Mingus, Toots Thielemans en Art Blakey mocht ontvangen. In september heropent ze op haar vaste locatie: de Hnita-Hoeve in de Lostraat.

Heists jazzkenner Juul Anthonissen richtte de Hnita Jazz Club op in 1955. Hij leidde ze tot aan zijn overlijden in 2008. Nadien nam zoon Peter de leiding van de club over. Met meer dan duizend optredens op de teller groeide de club uit tot een van de meest roemrijke van haar soort in de Benelux, maar ondanks die robuuste reputatie werd het op het vlak van infrastructuur en financiën toch zwaar.

In 2018 vernieuwde het vzw-bestuur, werd een coöperatieve vennootschap opgericht en stroomden meer dan tweehonderd vrijwilligers toe om de club nieuw leven in te blazen. De Hnita-Hoeve werd aangekocht. Via de vennootschap kon iedereen er mede-eigenaar van worden. Een giftencampagne en een crowdlendingcampagne vulden de fondsen aan. Het pand wordt nu nog volop gerenoveerd.

 

Uiteindelijk deden meer dan vijfhonderd mensen van over het hele land een duit in het zakje in de vorm van giften, aandelen, leningen, werkkracht, ideeën of tijd. Ook verenigingen, middenstanders en scholen uit de ruime omgeving droegen hun steentje bij. De toekomst van de Hnita-Hoeve wordt dus gedragen door een hele gemeenschap.

Maatschappelijke impact

“De club verdient de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap door de vernieuwende aanpak bij zakelijke projecten, de sterke reputatie met internationaal artiestenbereik, de grote maatschappelijke impact in een niet-stedelijk gebied en de volgehouden inspanning om een gemeenschap met elkaar te verbinden”, luidt het juryrapport van de Vlaamse Cultuurprijzen.

De Hnita-Hoeve heropent op 24 september 2022. De club moet een moderne, toegankelijke en gedragen (jazz)club worden met haar wortels in het verleden, maar met open vizier en met ruimte voor experiment. “Passie en enthousiasme loodsen Hnita de toekomst in”, zegt Peter Anthonissen. “Onze kracht zit hem in het samenbrengen van menselijk kapitaal: dit project bloeit vooral door de verscheidenheid aan talenten eerder dan door de hoeveelheid centen.”

www.hnitajazzclub.be

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.