Bike 2 Work small

‘Ik fiets naar het werk-week’. Tips van Jolien D’Hoore

MECHELEN – Deze week is er de ‘Ik fiets naar het werk’ week in België. SD Worx legt een aantal vragen voor aan dokter Milou Beelen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, samen met wielerkampioen Jolien D’Hoore, die momenteel traint voor de Olympische Spelen.

Dr. Milou Beelen geeft het advies aan iedereen om dagelijks minimum 30 tot 60 minuten gematigd intensief te bewegen. “Dat mag zwemmen zijn, wandelen, fietsen, poetsen of tuinieren. Met fietsen naar het werk sla je twee vliegen in een klap: het is goed voor je conditie en gezondheid (o.a. voor bloeddruk, slaap, gemoedstoestand en je gewicht), maar ook voor het werk. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert namelijk je concentratievermogen. Wel is het belangrijk om zeker in blokken van minimum 10 min te bewegen: zo werk je echt aan je conditie. Alleen bij inspanning van meer dan 10 minuten werk je echt aan je conditie. Het duurt namelijk even voordat de energiesystemen die betrokken zijn bij duurinspanning volledig zijn ‘ingeschakeld’. Wie elke dag minimum een half uur beweegt om naar het werk te gaan, hoeft zich niet verplicht te voelen om nog extra te sporten. Ook een lunchwandeling is daarom een goed idee.”

Wanneer moet je opletten en hoe vermijd je pijnklachten?
“Om de bekende spier-en zadelpijn te vermijden, bouw je dus best langzaam op: van eerst éénmaal per week, naar bijvoorbeeld twee maal per week naar het werk. Spierpijn is een reactie van de spieren dat het wat teveel ineens was, maar dat moet binnen twee dagen overgaan. Zadelpijn ligt vaak aan de afstand die je fietst, een verkeerd zadel of een verkeerde stand van je zadel. Soms kan een aanpassing van je zadelpositie soelaas brengen: bijvoorbeeld de punt een klein beetje naar beneden, of anders een ander zadel of een aangepaste fietsbroek.”

Persoonlijke tip van Jolien D’Hoore
“Begin misschien in het weekend als het mooi weer is, als je het kan combineren met een terrasje. En overdrijf niet in het begin: start bijvoorbeeld met 10 à 15 kilometer max. Het is niet de bedoeling dat je je overzet, waarna je twee weken niet op de fiets geraakt. Dus best zacht beginnen. Zo kan je geleidelijk opbouwen. Tot je misschien zin hebt om elke dag te fietsen.”

Wat zijn jouw tips tegen spier-en zadelpijn?
”Wij zijn gewoon om te stretchen: vooraf en ook erna. Lang hoeft dat niet te duren, maximum 10 minuutjes. Vooral de bilspieren en de hamstrings. Het is een kleine moeite, die ervoor zorgt dat je soepel aan je rit kan beginnen. Wij hebben altijd een yogamatje bij, dat we overal uitrollen. Zadelpijn is nooit goed. Dat hoort er eigenlijk niet bij. Wat je kan doen: investeer in een goede fietsbroek; dat helpt al veel. Mocht je toch nog last hebben, kan je contact nemen met iemand die in een labo je fiets en fietspositie uitmeet; tegenwoordig kan je voor ‘Bikefitting’ op heel wat plaatsen terecht.”