Zorgsector small

Imago zorgberoepen lijdt onder coronacrisis

MECHELEN – BORNEM – HEIST-OP-DEN-BERG – LIER - In tijden van crisis daalt de werkgeversaantrekkelijkheid van bedrijven. Uit een nieuwe onderzoeksnota van Randstad Research blijkt dat zorgberoepen daarbij erger geïmpacteerd zijn door de coronacrisis dan niet-zorgberoepen.

Bij zeven van de tien zorgberoepen bedraagt de daling inzake aantrekkelijkheid ten minste 10%. Bij de niet-zorgberoepen is dat slechts één op tien. Het loon is, net zoals in de studie van 2011 en 2018, nog steeds de belangrijkste bouwsteen om een job aantrekkelijk te vinden.

Daling van gemiddeld 12,1 %
De voorbije twee jaar is de aantrekkelijkheid van beroepen duidelijk afgenomen. Van de twintig geselecteerde beroepen (tien zorg- en tien niet-zorgberoepen) kon geen enkel beroep een positieve
ontwikkeling optekenen. De tien weerhouden zorgberoepen kennen een daling inzake aantrekkelijkheid van gemiddeld 12.1 pp. Bij de niet-zorgberoepen bedroeg de daling gemiddeld 7 pp.

De beroepen die het sterkst gedaald zijn inzake aantrekkelijkheid zijn farmacoloog (24 pp.), apotheker(es) (17 pp.), professor (16 pp.), vroedkundige (16 pp.), verpleegkundige en dokter (beide 13 pp.). Ook andere zorgberoepen zoals chirurg (12 pp.) en bejaardenverzorg(st)er (10 pp.) dalen meer dan 10%.

Invloed corona
De trend is heel duidelijk. Alle geselecteerde beroepen zijn in 2020 minder aantrekkelijk dan in 2018. Omdat de aantrekkelijkheid van een beroep niet snel wijzigt, is er een grote aanwijzing dat deze daling er is gekomen onder invloed van de coronapandemie en de eerste lockdown.

Conform met de jaarlijkse studie naar de meest aantrekkelijke werkgever in België onderzocht Randstad Research ook waarom men een bepaald beroep al dan niet aantrekkelijk vindt. Respondenten konden duizend punten verdelen over vijftien verschillende bouwstenen. De coronapandemie heeft er niet voor gezorgd dat de Belgische werknemers op dit vlak andere voorkeuren hebben ontwikkeld: een aantrekkelijk loon, een goede balans werk-privé, goede arbeidsomstandigheden, werkzekerheid en afwisseling (6,5) vormen net zoals in 2011 en 2018 de top vijf.

Bonus wellicht geen oplossing
“Het feit dat het imago van zorgberoepen sterker heeft geleden onder de coronacrisis dan niet-zorgberoepen is, gezien hun maatschappelijk belang, een reden voor bezorgdheid. Onze bevraging geeft aan dat vooral de arbeidsomstandigheden hiervoor verantwoordelijk zijn. Met een extra bonus alleen zal dit wellicht niet kunnen verholpen worden”, zegt Jan Denys, woordvoerder en arbeidsmarktdeskundige bij randstad.