Nieuws Mechelen Imeldaziekenhuis behaalt internationaal kwaliteitslabel

Imeldaziekenhuis behaalt internationaal kwaliteitslabel

Imeldaziekenhuis behaalt internationaal kwaliteitslabel

Supertrots zijn de 1.800 personeelsleden van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden op het behalen van het NIAZ-kwaliteitslabel. Dat label werd toegekend door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Hiermee krijgt het ziekenhuis na een externe controle een positief rapport voor veilige en kwaliteitsvolle zorg. Het label geeft ook aan dat het ziekenhuis een werkcultuur heeft die gericht is op continu verbeteren.

Het NIAZ-kwaliteitslabel wordt uitgereikt na een uitgebreide audit van het hele ziekenhuis. Van 28 november tot 2 december werd het ziekenhuis grondig doorgelicht door zes auditoren. Tijdens deze controle werd nagegaan of het ziekenhuis voldoet aan de NIAZ normen, die gericht zijn op hoge kwaliteit van zorg, veilige zorg en effectief bestuur. Elke norm bestaat uit een reeks criteria die aangeven wat er nodig is om aan deze norm te voldoen.

Tijdens de auditweek werden bijna 2.000 criteria getoetst aan de praktijk. Honderden documenten werden ingekeken maar vooral door de bevraging van medewerkers, vrijwilligers, huisartsen en patiënten observeerden de auditoren de werking van het ziekenhuis.

Enkele van de normen die werden getoetst waren: de correctie identificatie van patiënten, veilig medicatiebeleid, ziekenhuishygiëne en infectiepreventie, de werking van spoed en medische beeldvorming, nierdialyse, oncologie, omgaan met noodsituaties…

Het accreditatietraject werd opgestart in 2012. Vooral de laatste twee jaar werd intensief gewerkt aan de voorbereiding van deze externe audit.

Quality-teams, samengesteld per normenset, begeleidden de afdelingen in het optimaliseren van hun kwaliteit en veiligheid. Interne audits en quickscans toetsten de criteria van de normensets en een proefaudit begin november was een grondige test als voorbereiding op de effectieve audit.

Na twee jaar voorbereiding stonden alle neuzen in dezelfde richting en werd afgeteld naar de audit, met een positief resltaat.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.