Team Urologie small

Imeldaziekenhuis biedt oplossingen voor urineverlies bij vrouwen

BONHEIDEN - Ongewild urineverlies is jammer genoeg een frequent probleem dat nog steeds in de taboesfeer hangt, veel patiënten leven met een schaamtegevoel. Dit is helemaal niet nodig gezien het probleem vaak goed kan worden opgelost. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden worden verschillende behandelingen aangeboden die elk hun voordelen hebben.

Er bestaan verschillende soorten van urineverlies, elk met hun specifieke behandeling. De juiste diagnose stellen is cruciaal om zo een efficiënte behandeling te kunnen geven. De twee meest voorkomende types van urineverlies zijn stressincontinentie en aandrangincontinentie.

Stressincontinentie, ook wel inspanningsgebonden urineverlies genoemd, is het onvrijwillig verliezen van urine bij een verhoogde druk in de buik. Typisch wordt stressincontinentie uitgelokt door hoesten, lachen, niezen, persen maar ook bij rechtkomen, wandelen en lopen. Het is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen en het risico neemt toe met de leeftijd.

‘Urgency incontinentie’ of aandrangincontinentie is het onvrijwillig samentrekken van de blaas met urineverlies tot gevolg. Dit gaat meestal gepaard met een gevoel van aandrang. Patiënten die last hebben van aandrangincontinentie gaan vaak veelvuldig naar het toilet zowel overdag als ’s nachts.

Voor elk type urineverlies is er een specifieke behandeling. Het is dus belangrijk om te achterhalen over welk type urineverlies het gaat alvorens er een behandeling kan gestart worden volgens dokter Christophe Orye, uroloog in het Imeldaziekenhuis. De diagnose wordt gesteld aan de hand van een gesprek over hoe het urineverlies verloopt, zoals de omstandigheden en de hoeveelheid urineverlies. Nadien zal er indien nodig een klinisch onderzoek plaatsvinden en eventueel technische onderzoeken. Indien het niet duidelijk is over welk type urineverlies het gaat of een behandeling bijvoorbeeld niet werkt, kan gebruik gemaakt worden van een plasdagboek en of een urodynamisch onderzoek. “Als de diagnose gesteld wordt, zullen we samen met de patiënt de mogelijke behandelingen overlopen. Vooreerst kan het aanpassen van de levensstijl soms al een gunstig effect hebben op urineverlies”, aldus dokter Orye.

“Als urologen zijn wij ervan overtuigd dat een probleem zoals ongewild urineverlies geen issue meer mag zijn. Wij doen er dan ook alles aan om de juiste behandeling te vinden en daarmee de levenskwaliteit van de patiënt te verhogen”, sluit dokter Christophe Orye af.