Nieuws Mechelen Imeldaziekenhuis verwerft wereldfaam met vNOTES

Imeldaziekenhuis verwerft wereldfaam met vNOTES

Sinds 2016 zijn meer dan 1.000 gynaecologisch chirurgen opgeleid via het vNOTES-trainingspad van dokter Baekelandt

Imeldaziekenhuis verwerft wereldfaam met vNOTES

Al 10 jaar gebruikt het Imeldaziekenhuis de toen nieuwe techniek vNOTES voor minimaal invasieve chirurgie: gynaecologische operaties uitgevoerd zonder enig zichtbaar litteken. vNOTES wordt in de volksmond dan ook chirurgie zonder littekens genoemd. Bovendien is Imelda wereldwijd het referentiecentrum. Artsen van over de hele wereld van worden in Bonheiden opgeleid door gynaecoloog Jan Baekelandt.

 

Vroeger werden buikoperaties uitgevoerd door een grote insnede in de buikwand te maken. Een eerste grote revolutie in gynaecologische chirurgie kwam er in de jaren 90 met de introductie van de laparoscopie (of sleutelgatchirurgie); hierbij konden dezelfde buikoperaties uitgevoerd worden door 3 of 4 kleinere insneden in de buikwand in plaats van door 1 grote insnede.

Tweede revolutie

vNOTES is een tweede revolutie in de gynaecologische chirurgie. Dankzij deze nieuwe techniek kunnen dezelfde operaties uitgevoerd worden zonder enig litteken te maken in de buikwand. Hierdoor herstellen patiënten nog sneller, hebben ze minder postoperatieve pijn en ze kunnen sneller het ziekenhuis verlaten.

“Sinds het invoeren van vNOTES wordt in Imelda, als eerste centrum in België, hysterectomie routinematig via dagziekenhuis uitgevoerd. Ook voor operaties aan de eierstokken en aan de eileiders wordt vNOTES intussen routinematig gebruikt voor het behandelen van cystes, voor buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, voor sterilisaties en voor het verwijderen van eierstokken. Daarnaast biedt vNOTES ook een minder invasief alternatief voor het behandelen van bekkenbodemverzakkingen (of prolaps), voor baarmoedergezwellen (fibromen) en voor kankeroperaties,” verduidelijkt dokter Jan Baekelandt, gynaecoloog en specialist in vNOTES.

Referentiecentrum

Imelda is nu het wereldwijde referentiecentrum voor vNOTES-opleiding. Sinds 2016 zijn meer dan 1.000 gynaecologisch chirurgen opgeleid via het vNOTES-trainingspad dat door dokter Baekelandt in Imelda werd ontwikkeld. Initieel werden de ‘early adopters’ uit de USA, Europa, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Australië in Imelda opgeleid. Intussen zijn er in samenwerking met dokter Baekelandt over de verschillende continenten opleidingscentra gestart met het opleiden van chirurgen volgens de operatietechnieken die in het Imeldaziekenhuis werden gestandaardiseerd. Dokter Baekelandt gaf al meer dan 100 internationale presentaties over vNOTES. Maandelijks worden er vanuit het Imeldaziekenhuis wereldwijd ook operaties gelivestreamd.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.