Social Freezing Imeldaziekenhuis LR

Imeldaziekenhuis start met ‘social freezing’

BONHEIDEN – De meest vruchtbare periode van een vrouw valt niet altijd samen met de juiste timing om haar kinderwens te vervullen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat technieken zoals ‘social freezing’, het invriezen van eicellen, het laatste decennium sterk in opmars is. Ook in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden wordt vanaf nu ‘social freezing’ aangeboden.

Social freezing is het invriezen van onbevruchte eicellen voor niet-medische redenen met de bedoeling deze eicellen later te gebruiken. “De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen eicellen laten invriezen is 35 jaar. Vanaf die leeftijd gaat de vruchtbaarheid van de vrouw jaar na jaar achteruit en daalt de kans op een spontane zwangerschap of een zwangerschap via een klassieke fertiliteitsbehandeling. Tevens is er op latere leeftijd een verhoogd risico op afwijkingen, zwangerschapscomplicaties en miskramen. Dus hoe ouder de vrouw is op het moment van social freezing, hoe kleiner de kans op een latere zwangerschap. Hoe jonger de vrouw op het moment van social freezing, hoe beter de kwaliteit van de eicellen en hoe meer eicellen er uiteindelijk zullen kunnen worden ingevroren”, zegt dokter Sofie Pelckmans.

Voor deze recente techniek werkt het Imeldaziekenhuis samen met het UZ Leuven. Maar je kan voor al je afspraken omtrent ‘social freezing’ ook gewoon in Imelda terecht. “Een vrouw die wil starten met social freezing, kan contact opnemen met ons fertiliteitscentrum. Samen met de patiënte worden de procedure, de voor- en nadelen, de slaagkansen en de kostprijs van social freezing besproken. Vervolgens wordt er een evaluatie van de eicelreserve gemaakt aan de hand van een bloedafname en een echografie. Op basis hiervan kan een voorspelling worden gemaakt over het succes van de behandeling. Daarna volgt een gesprek met de fertiliteitspsychologe” vertelt dokter Stefanie Verhelst.

De procedure ‘social freezing’ kost gemiddeld 2.500 à 3000 euro en wordt momenteel nog niet terugbetaald in België. “Social freezing biedt geen garantie op het vervullen van de kinderwens, maar je behoudt wel een kans op het krijgen van een kind met eigen eicellen en dus eigen genetisch materiaal. Uit recente studies blijkt dat slechts een minderheid van de vrouwen, ongeveer 10%, daadwerkelijk gebruik maakt van de ingevroren eicellen. Een aantal vrouwen wordt spontaan zwanger na het vinden van de geschikte partner. Anderen opteren ervoor om uiteindelijk de kinderwens toch niet te vervullen”, aldus dokter Pelckmans.