Team ergotherapeuten small

Imeldaziekenhuis viert 40 jaar ergotherapie

BONHEIDEN - Vandaag is het Wereld Ergotherapie Dag: een dag waarop de ergotherapeuten van het Imeldaziekenhuis hun beroep extra in de kijker willen zetten. Zeker als je weet dat de dienst Ergotherapie al 40 kaarsjes uitblaast. Over de jaren heen heeft de dienst heel wat ontwikkelingen en innovaties gekend: van zelfgemaakt materiaal naar digitale toepassingen.

Ergotherapie is een onmisbaar stuk in de revalidatie van patiëntenSamen met de patiënt bekijken ergotherapeuten de belangrijkste problemen die ze ervaren bij dagelijkse activiteiten zoals zelfredzaamheid, activiteiten op werk of school, vrije tijd, wonen en mobiliteit. Ergotherapeuten helpen mensen om dagelijkse activiteiten opnieuw uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten die voor die persoon betekenisvol zijn.

“Een lichamelijk of psychisch probleem, of een vertraagde ontwikkeling kan de zelfstandigheid erg beperken, dan zijn wij er als ergotherapeut om de patiënt hierin te helpen en te begeleiden naar een beter leven,” vertelt Karen Van De Pol die al 14 jaar als ergotherapeut werkt in het Bonheidens ziekenhuis.

Ergotherapeuten zijn geen kinesitherapeuten. Ze werken wel vaak rond dezelfde doelstellingen maar de aanpak is erg verschillend. “Zo gaat bijvoorbeeld de kinesist werken rond evenwicht in de oefenzaal. De ergotherapeut kan dan bijvoorbeeld tijdens een wasactiviteit in de badkamer in stand gaan oefenen om zelf voorwerpen uit de kast te nemen. De kinesisten leren de patiënten stappen met verschillende hulpmiddelen op de gang, als ergotherapeuten oefenen we deze vaardigheden verder in op de kamer waar ze moeten draaien en keren, stappen en een deur opendoen, … Het is veel meer toegepast op het dagelijks leven”, vertelt Annelies Van de Putte, die 4 jaar als ergotherapeut werkt in het Imeldaziekenhuis.

Ergotherapeute Lut Tilley werkt bijna 40 jaar in het Imeldaziekenhuis. Zij heeft de evolutie over de jaren heen zien gebeuren. “Vroeger leek het of wij enkel met blokjes en wasknijpers werkten. Heel in het begin maakte ik zelfs mijn eigen materiaal uit voornamelijk hout. Maar tegenwoordig is er veel meer aangepast werkmateriaal op de markt om ergotherapeuten te ondersteunen in hun revalidatie van patiënten. Zo hebben wij enkele technologische snufjes die we, naast de dagelijkse handelingen, gebruiken om patiënten te laten revalideren.

Ook dokter Peter Lybeert, 32 jaar geriater in het Imeldaziekenhuis, heeft deze vooruitgang van dichtbij meegemaakt. “Van een éénmansdienst tot een dynamisch ergotherapeutisch team met een blijvend vernieuwende werking. Zo zou ik de evolutie beschrijven. Ik ben fier op ons team dat met een multidisciplinaire en holistische benadering de patiënten kan behandelen. En met een positieve kruisbestuiving met de overkoepelende dienst fysiotherapie ondersteunen wij onder andere geriatrische, orthopedische en neurologische patiënten.”