Nieuws Mechelen Info-event zet nieuwe wijk Ragheno in de kijker

Info-event zet nieuwe wijk Ragheno in de kijker

Marina De Bie en Greet Geypen

Info-event zet nieuwe wijk Ragheno in de kijker

MECHELEN – Op zaterdag 23 oktober organiseert de Stad Mechelen een info-event achter het station. Een maquette en toekomstbeelden maken de Ragheno-plannen concreet. De stadswijk van de toekomst, die wordt volop ontwikkeld langs de vaart achter het station.

Vandaag is Ragheno een industrieterrein met weinig structuur. In de toekomst wordt het een nieuw, duurzaam en aantrekkelijk stadsdeel op een boogscheut van de stadskern. Het projectgebied is meer dan 100 voetbalvelden groot. “Met Ragheno beschikt Mechelen over een unieke opportuniteit. De site ligt vlak achter het station en heeft een directe toegang tot het stadscentrum van Mechelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor wonen, werken en recreëren. Het is het grootste stadsontwikkelingsproject in Mechelen. Een project dat heel wat jaren in beslag zal nemen en dus in verschillende fases verloopt. Een goede communicatie naar de buurt is dus essentieel”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.

Op zaterdag 23 oktober organiseert de stad een groot info-event waar buurtbewoners en bedrijven kennis kunnen maken met de toekomstige stadswijk. Een heel grote indrukwekkende maquette wordt er voor het eerst getoond.

Het centrale park is een aaneenschakeling van vijf parkkamers: stations-, water-, jachthaven-, woon- en bosparkkamer. Elke parkkamer heeft een verschillend karakter, met levendige en rustige plekken.
Door een gezonde mix aan te bieden tussen wonen, werken en ontspannen wil Ragheno uitgroeien tot een aangename, leefbare en levendige wijk met veel groen en voorzieningen. Ragheno biedt plaats aan 2.750 woningen, zowel voor grote en kleine gezinnen. Naast het grote park komen er ongeveer 140 000 m² aan kantoorruimte en stedelijke werkruimtes, 25 000 m² aan commerciële gebouwen en 18 000 m² aan publieke voorzieningen bij.

“Naast de hoge mobiliteitsambities wil de stad hier een klimaatneutrale wijk realiseren. Er loopt een studie naar een collectief warmtenet, er wordt slim omgegaan met water via wateropvang en groendaken en er is de nodige aandacht voor biodiversiteit, groen en circulaire economie”, aldus Marina De Bie, schepen van Duurzaamheid.

De basishoogte voor de nieuwe gebouwen is altijd vier verdiepingen. Dat sluit aan bij de rest van Mechelen. Op goed gekozen locaties, zoals aan het station, park en water, komen er torens van 10 tot 18 verdiepingen. Ze vullen de Mechelse skyline verder aan. De slanke en elegante torens passen mooi in het straatbeeld en maken deel uit van het bouwblok. Door op deze manier te verdichten, maakt de stad de realisatie van de grote groene centrale long mogelijk.

Zowel wonen als werken zijn bepalend voor het leven in Ragheno. “We vermijden de typische ‘kantorenzones’ die na de werkuren verlaten zijn. Het is net de mix van beide functies die zorgt voor levendige buurten. De kantoren bevinden zich vooral aan het station, aan de Arsenaalverbinding en nabij de hoofdweg. Achteraan in de wijk ligt de focus op wonen. De lokale commerciële voorzieningen  bevinden zich vooral op de centrale ontmoetingsplekken: het station, het park en de jachthaven”, legt Greet Geypen uit.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.