Nieuws Mechelen IT-sector kent sterkste jobgroei in onze provincie

IT-sector kent sterkste jobgroei in onze provincie

IT-sector kent sterkste jobgroei in onze provincie

MECHELEN – LIER – In de provincie Antwerpen ligt de tewerkstellingsevolutie op het Belgische gemiddelde. Vooral bedrijven in de IT-sector (+3,4 %), de land- en tuinbouw (+3,2 %) en vervoer en opslag (+2,0 %) stelden meer mensen tewerk in 2020 dan in 2019. Dat blijkt uit het coronadashboard van hr-dienstenbedrijf ACERTA op basis van de gegevens van 27.000 bedrijven.

In provincie Antwerpen zagen bedrijven in de IT-sector (+3,4 %), de land- en tuinbouw (+3,2 %) en vervoer en opslag (+2 %) hun personeelsbestand het afgelopen jaar toenemen. De tewerkstellingsevolutie in provincie Antwerpen ligt in dezelfde lijn als de tewerkstellingsevolutie op nationaal niveau. Acerta baseert zich hiervoor op het aantal arbeidsovereenkomsten van bepaalde en onbepaalde duur bij 27.000 bedrijven. In de IT-sector, land- en tuinbouw en vervoer ligt de tewerkstellingsevolutie in Antwerpen respectievelijk 0,8 %, 0,9 % en 0,2 % lager dan het gemiddelde in België.

Sterkste stijger: IT
De IT-sector bijvoorbeeld scoort het best in Antwerpen. Heel wat bedrijven hebben hun digitale kanalen uitgebreid, waardoor die sector een boost heeft gekregen. Ook de land- en tuinbouwsector kende een groei van het personeelsbestand, maar hier gaat het vooral om tijdelijke arbeidscontracten. De top drie sterkste groeisectoren in Antwerpen wordt vervolledigd door ‘vervoer en opslag’. De verklaring hiervoor vind je bij de haven van Antwerpen en het stijgende aantal online bestellingen.”

Sterkste daler: horeca
Er zijn geen verrassingen wanneer we naar de sterkste daler kijken in provincie Antwerpen. De horeca is het sterkst gekrompen, met een afname van het personeelsbestand van -18,5 %. Dat is 2,1 % lager dan het nationale gemiddelde (-16,4 %.) Het is absoluut geen verrassing dat de coronapandemie de grootste impact heeft gehad op de horecasector. Dat is niet alleen zo in de provincie Antwerpen, maar in heel België.

Coronadashboard
Deze analyse via het coronadashboard is gebaseerd op data van 27.000 werkgevers die de voorbije twee jaar (2019 en 2020) aangesloten waren bij Acerta Sociaal Secretariaat. Het dashboard brengt evoluties in kaart op het gebied van werknemersgroei, economische werkloosheid & faillissementen en stopzettingen. In deze analyse kijkt Acerta naar de actieve arbeidsovereenkomsten van zowel bepaalde als onbepaalde duur (exclusief de interimarbeid).

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.