Komet+1 De gebouwen van de woonwijk Komet zullen voor 30% uit beton met gerecycleerde betongranulaten bestaan

Jacobs Beton mag groene beton op grote schaal gebruiken

Het Mechelse bedrijf Jacobs Beton heeft toestemming gekregen om zijn product gerecycleerd beton te gebruiken op grote schaal. De eerste gebouwen met het groene beton worden in Mechelen gebouwd. Daar komt een woonwijk waar maar liefst 5.000 kubieke meter circulaire beton zal worden gebruikt.

 

De voorbije jaren doken er in België her en der al enkele bouwprojecten op die met circulaire beton worden gebouwd. Maar voor elk project moet de gerecycleerde beton telkens opnieuw getest en goedgekeurd worden. De Mechelse producent Jacobs Beton heeft als eerste betoncentrale in ons land de algemene Benor-goedkeuring gekregen voor de productie van zijn circulaire beton.

Op grote schaal verdelen

"Dat betekent dat onze gerecycleerde beton voortaan niet meer aan één specifiek bouwproject is gebonden. We kunnen het nu op grote schaal gaan verdelen, omdat het niet meer voor elk project apart moet worden getest en goedgekeurd. Met andere woorden: de grote poort gaat nu open voor België. Ons land kan eindelijk op industriële schaal circulaire beton gaan gebruiken", vertelt Kurt Jacobs, bestuurder van Jacobs Beton. Het groene beton is van gelijkwaardige kwaliteit als de gebruikelijke standaard. Zowel naar stevigheid als naar gebruiksgemak en materiële duurzaamheid toe, doet het niet onder voor de klassieke alternatieven.

Nieuwe woonwijk

De eerste gebouwen met deze nieuwe circulaire BENOR-beton zijn momenteel in opbouw in Mechelen. De gebouwen van de toekomstige Mechelse woonwijk Komet zullen voor 30 procent uit beton met gerecycleerde betongranulaten bestaan, goed voor zo’n 5.000 kubieke meter.  De nieuwe woonwijk is momenteel nog in volle opbouw. De eerste van de drie bouwfases – goed voor zo’n 128 wooneenheden – is tegen eind 2022 achter de rug. De tweede bouwfase start rond de zomer.