Made-in zal niets op jouw profiel posten.
Je gegevens worden verwerkt conform het privacy beleid van Mediahuis.
Door te registreren via jouw sociale media-account geef je ons toegang tot persoonsgegevens zoals profielgegevens en voorkeuren.
Jelle (34) opent frituur Monty in kleurrijkste pand van Booischot: “Naam en kunstwerk zijn eerbetoon aan mijn overleden bulldog”
Frituur Fille in de Dorpsstraat in Booischot (Heist-op-den-Berg) heropent vrijdag als Frituur Monty. Aan het roer staat kersvers zaakvoerder Jelle Verhoeven (34). Heists streetartist Björn De Weerdt, ofwel Sick015, zorgde ervoor dat je er niet naast kunt kijken.
Wie geregeld in het centrum van Booischot passeert, zag ongetwijfeld al dat het grijze pand van Frituur Fille in een knalgele kleur werd overschilderd. Voor wie zich eerst nog afvroeg wat de bedoeling was, zal het inmiddels wel duidelijk zijn: streetartist Björn voorzag de voorgevel van opvallende frieten. Op de zijgevel zette hij tussen de frieten een gigantische Engelse bulldog die zijn pootje op een hamburger houdt.
“Björn en ik ontmoetten elkaar in de koffiebar Back to Basics op de Liersesteenweg”, legt Jelle uit. “Zelf run ik met Propere Jelle al twaalf jaar een eigen firma waarmee ik reinigingsproducten lever aan onder andere de horeca. Ik ben net papa geworden en wilde er graag nog iets bijdoen. Een frituur zat al langer in mijn gedachten. Eerst had ik mijn zinnen gezet op het pand van De Frietflat in Heist-centrum, maar via Georges Mauriën van vleeshandel Mauriën in Heist-Goor kwam ik op deze kans in Booischot uit. De vorige uitbaatster ging ermee stoppen door gezondheidsredenen.”
Beste maatje
Om de knepen van het vak te leren kennen, draaide Jelle een aantal weken mee in frituur Fille. “De vroegere uitbaatster komt bij onze opstart ook nog een week of vijf meedraaien als een soort van coach om bij te sturen waar nodig”, zegt hij. “Mijn vriendin Dorien (Van den Eynde, 33, red.) is een maand geleden bevallen van ons dochtertje Milli, maar ook zij komt later in principe meedraaien in de zaak.”
Jelle had al snel ideeën om het frituur naar zijn hand te zetten. “Ik hernoemde ze naar mijn eerste hond Monty”, zegt hij. “Hij was mijn beste maatje, maar hij is spijtig genoeg maar 5 jaar oud geworden. Met Björn had ik het enkele maanden geleden al gehad over een kunstwerk op mijn toekomstige zaak. Zo werd het eerbetoon aan Monty gaandeweg concreet. Ik ben Björn er heel dankbaar voor dat hij dit heeft willen doen. Hij heeft het oude pand hier omgetoverd tot een echte blikvanger waar mensen nu al voor stoppen. Toen hij hier aan het werk was, was de nieuwsgierigheid ook al enorm groot.”
Het werk van Björn is in Heist-op-den-Berg al op verschillende plaatsen te zien, bijvoorbeeld in de Bergstraat, waar hij een indrukwekkend portret van Toots Thielemans op een zijgevel zette. “Het portret van Monty is gebaseerd op een foto die Jelle me bezorgde”, zegt Björn. “Om het lijnwerk in de juiste verhoudingen op de muur te zetten, gebruikte ik een projector. Het aureooltje boven zijn hoofd en de losse vleugeltjes naast hem komen geregeld terug in mijn werken. Ik zie het als een soort verwijzingen naar de oude grootmeesters zoals Michelangelo.”
Eerst stappen, dan lopen
Jelle is van plan om zijn nieuwe zaak gaandeweg op te bouwen. “Ik begin met een basisaanbod”, legt hij uit. “Ik ga niet meteen broodjes verkopen of een aanbod van honderden verschillende hamburgers op de kaart zetten. De bedoeling is dat wat we afleveren, lekker, kwaliteitsvol en correct is. Ik bouw liever van daaruit verder, dan dat ik nadien moet afzwakken. Nog een troef waar weinig mensen van weten, is dat we hier achteraan een ruime parking hebben. We hebben ook de mogelijkheid om picknickbankjes in de tuin te zetten, zodat je er in alle rust je frietjes kunt opeten.”
Frituur Monty opent vrijdag om 16.30 uur. Op zaterdag en zondag kan je er terecht vanaf 16 uur. Woensdag en donderdag worden waarschijnlijk de vaste sluitingsdagen. “De klanten krijgen tijdens het openingsweekend een kleine verrassing”, zegt Jelle. “In mei is het de bedoeling om ook met online bestellingen te beginnen. Die kan je dan hier afhalen. Maar we gaan dus niet meteen vanaf dag een te veel hooi op onze vork nemen. Eerst stappen en dan pas lopen.”