Nieuws Mechelen Jongere werknemers nu meer ziek dan voor corona

Jongere werknemers nu meer ziek dan voor corona

Jongere werknemers nu meer ziek dan voor corona

MECHELEN – Het kortdurend ziekteverzuim (van minder dan 1 maand) ligt in september het hoogst bij de jongeren van minder dan 25 jaar. Het kortverzuim ligt bovendien ongeveer een kwart (23,3%) hoger dan pre-corona (2019). Het laagste ziektecijfer noteren we bij de actieve zestigplussers (2,28%), wat lager is dan pre-corona. In het algemeen geldt: hoe ouder, hoe minder dagen kortdurend afwezig door ziekte. Dat blijkt uit de Employment Tracker, dat maandelijks de loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers in de privésector in België analyseert.

In september 2021 zijn er in de Belgische bedrijven bij de groep  <25 jaar gemiddeld 3,65% of bijna vier dagen op 100 verloren gegaan door kortdurende ziekte. Ook de groep 50-55 jaar kent meer kortverzuim dan in 2019, al liggen de cijfers daar lager nl. 2,56% (tov 2,08% in 2019).

Het is vooral de laatste vier maanden dat de kortdurende afwezigheden door ziekte op het werk bij de jongeren hoger zijn dan bij de andere leeftijdsgroepen. De voorbije twee jaar lag het kortverzuim bij jongeren in de periode juni tot september ook wel wat hoger maar dit jaar is het verschil wel meer uitgesproken.

Kim Van Houtven, senior Consultant van SD Worx verduidelijkt: “Fluctuaties doorheen het jaar zijn normaal, met een piek rond oktober en februari. We verwachten dat de cijfers deze maand verder zullen stijgen. Bij de bedienden evolueert het kortverzuim vooral bij de jongeren negatief. Vanaf 35 jaar zien we net een omgekeerde evolutie voor bedienden, met minder kortverzuim. Bij arbeiders zien we die negatieve evolutie bij alle leeftijden, maar vooral bij werknemers tot 25 en 30 jaar. In deze jongere leeftijdsgroep zitten er ook jongeren die niet verder studeren en in fysiek zware jobs aan de slag gaan of in jobs met onregelmatige uren. Vooral bij arbeiders doet er zich een serieuze stijging voor deze maand, van 2,94% naar 4,18%. De afwezigheden door ziekte in deze fysiek zware beroepen (4,18%) zijn bijna dubbel zo hoog in vergelijking met de bedienden (2,26%), maar in de leeftijdscategorie -25 jaar is de stijging telkens meest uitgesproken. De sectoren waar de cijfers het hoogst zijn bijvoorbeeld de grondafhandeling luchthavens, de betonindustrie en bruggen en wegenaanleg, de poets of dienstenchequebedrijven, transportsector, productie van etenswaren. Ook de opvoedings- en huisvestingdiensten die in een 24/24 7 op 7 ploegensysteem werken.“

Sinds maart 2021 zitten we qua kort ziekteverzuim weer op niveau van voor corona (2019), al fluctueert het natuurlijk met de seizoenen (in de zomer lager mede door vakantie, in winter terug hoger). In de eerste maanden van het jaar (januari, februari) lag het kortdurend verzuim (< 30 dagen) in 2021 nog lager dan voor corona.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.