Nieuws Mechelen Jongeren economisch het zwaarst getroffen door corona

Jongeren economisch het zwaarst getroffen door corona

Jongeren economisch het zwaarst getroffen door corona

LIER – MECHELEN – Werknemers jonger dan 25 jaar worden het zwaarst getroffen door corona. In februari stonden jongeren 5,6% van de te werken dagen op tijdelijke werkloosheid. Ook het voorbije jaar blijven zij het vaakst thuis, met een gemiddelde van 7,99% tijdelijke werkloosheid. Dit blijkt uit de Employment Tracker van SD Worx, een maandelijks rapport van de hr-specialist op basis van loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna een miljoen werknemers.

In februari 2021 hebben jongeren onder de 25 jaar het minst aantal dagen gepresteerd. Dit komt omdat de tijdelijke werkloosheid ook in februari hoger lag bij werknemers jonger dan 25 jaar, dan bij alle andere leeftijdscategorieën. 5,6 procent van de te werken dagen waren jongeren tijdelijk werkloos.

In het algemeen blijkt dat hoe lager de leeftijd, hoe hoger de tijdelijke werkloosheid is (met uitzondering van de 60-plussers). De 60-plussers zijn de tweede leeftijdscategorie die het meest te kampen krijgen met tijdelijke werkloosheid, namelijk 4,22 procent.

Op het hoogtepunt van de crisis, in april vorig jaar, kenden werknemers jonger dan 25 jaar de hoogste tijdelijke werkloosheidsgraad: 30 procent. Dat betekent dat de -25 jarigen één derde van de te werken dagen op technische werkloosheid stonden.

Deze crisis treft niet alle sectoren even hard. De sectoren waar vooral jongeren onder de 25 jaar actief zijn, worden het zwaarst getroffen volgens Geert Vermeir, Juridisch adviseur bij SD Worx. “In deze leeftijdscategorie hebben we een grote groep jongeren zonder hogere opleiding die meer tewerkgesteld zijn in sectoren die zwaar onder de crisis hebben geleden. Deze sectoren zijn: kappers en schoonheidszorgen, horeca, schoonmaak, handel in voeding, socioculturele sector, garages, groenaanleg en -onderhoud en de grondafhandeling luchthavens.”

Hoger verzuim bij jongeren
In februari 2021 zijn jongeren onder de 25 jaar ook vaker afwezig op het werk dan andere jaren in dezelfde periode. Het middellang ziekteverzuim (tussen 1 maand en 1 jaar) van deze leeftijdscategorie is 40 procent hoger dan in februari 2020 en dubbel zo hoog als in februari 2019.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.