Scherm_afbeelding_2025-03-30_om_19.49.02 Kaat blikt tevreden terug op de voorbije maanden. © JOREN DE WEERDT

Koffiebar Babette sluit de deuren: “Een avontuur dat ik nooit zal vergeten”

Vijf maanden lang was koffiebar Babette in de Koning Albertstraat een warme plek bekend om haar huiselijke sfeer en glutenvrije gebak. Maar nu het pop-upcontract afloopt, kiest uitbaatster Kaat Devolder (25) voor een nieuw hoofdstuk. “Ik heb hier zo hard van genoten. Het is mooi geweest.”

Zondagnamiddag, laatste dag bij Babette. Het is gezellig druk. Tussen de klanten door neemt Kaat Devolder (25) even de tijd om terug te blikken. De voorbije maanden betekenden veel: het waren weken vol leren, bakken, serveren en vooral: verbinden. Kaat kwam in oktober onverwacht in het horecaverhaal terecht. De koffiebar die ze overnam, was vroeger gekend als Mors Koffie. Judith, de vorige uitbaatster, en intussen een goede vriendin van Kaat, voelde aan dat het tijd was om haar zaak door te geven.

“Zij zag in mij iemand die dat zou kunnen overnemen”,vertelt Kaat. “Tijdens een vakantie heb ik erover nagedacht, en toen ik terugkwam, had ik zoiets van: ja, ik ga ervoor.” De naam ‘Babette’ koos ze niet zomaar: het is haar tweede naam. “En ik vond het ook passen bij het warme, gezellige concept dat ik wilde brengen.”

Mooi verhaal
Babette draaide op een pop-upcontract van zes maanden. Dat gaf Kaat de vrijheid om het uit te proberen zonder zich meteen voor jaren vast te leggen. “Het idee was: we zien wel. En gaandeweg voelde ik: ik vind het superleuk om te doen, maar ik wil het niet voor altijd blijven doen. Het is een prachtig verhaal geweest, maar het is tijd dat ik het kan afronden.”

Het is een prachtig verhaal geweest, maar het is tijd dat ik het kan afronden

Kaat, zaakvoerder van Babette

Wat Babette zo bijzonder maakte, was de huiselijke sfeer. “Kindjes die spontaan naar de frigo lopen om een appelsapje te pakken, klanten die me zeggen dat het hier aanvoelde als thuiskomen… Dat was echt mijn doel. Dat het gelukt is, doet me zoveel deugd.”

Glutenvrij

Wie glutenvrij eet, vond in Babette een zeldzaam adresje. Kaat bakt zelf al jaren zonder gluten, en ze maakte er haar handelsmerk van. “Ik weet hoe moeilijk het is om buitenshuis iets lekkers te vinden als je glutenvrij moet eten. Dus wilde ik bewust gebak maken dat veilig en lekker is.”

De reputatie groeide snel. “Veel mensen kwamen speciaal langs voor een glutenvrije taart of brownie. Ik ben blij dat ik op dat vlak iets heb kunnen betekenen.” En wat nu? “Mensen mogen me altijd contacteren via Instagram of mail. Als het past in mijn planning, maak ik met plezier een glutenvrije taart op bestelling. Ik wil zeker een aanspreekpunt blijven voor glutenvrij gebak, maar een volwaardige bakkerij aan huis zal het niet worden”, lacht ze.

Trots

Met het einde van Babette keert Kaat terug naar een vertrouwde sector: de zorg. Ze gaat binnenkort aan de slag in een kinderdagverblijf. “Ik kijk uit naar meer structuur, meer vrije weekends. Tijd voor vrienden, familie, en mijn lief, die balans was wat zoek de voorbije maanden.” Toch zal ze haar tijd in Babette nooit vergeten. “Ik ben zo blij dat ik deze sprong gewaagd heb. Het was spannend, maar ik ben trots dat ik het gedaan heb. Het concept werkte, de mensen waren blij. Meer kan je niet vragen.”

De laatste dagen liepen veel vaste klanten nog eens binnen voor een koffie, een stukje taart en vooral: een welgemeend afscheid. “Voor mij is de cirkel rond, ik kan met een goed gevoel terugblikken. En als hier ooit opnieuw een koffiebar komt, hoop ik om met al mijn vaste klanten nog eens langs te komen. Ik wil via deze weg ook nog iedereen bedanken. Voor de steun, de gesprekken, de gezelligheid. Het was een avontuur dat ik nooit zal vergeten.”