Kunnen bedrijven 5.000 laptops inzamelen?

Om 5.000 gezinnen in kansarmoede een laptop te kunnen schenken, heeft de organisatie Ondernemers voor een Warm België de handen in elkaar geslagen met de grote werkgeversorganisaties als Voka, VKW en Unizo. Aanleiding is de start van de Warmste Week die maandag is ingegaan.

“Gezinnen in kansarmoede hebben veel uitdagingen”, weet Mark Lens van EuroSys, één van de bezielers van vzw Ondernemers voor een Warm België. “Het aanschaffen van een laptop is er daar zeker één van. En dat terwijl een laptop een onmisbaar werkinstrument is, tegenwoordig ook op school. Onze vzw wil bijspringen en heeft dit jaar al meer dan 3.900 gezinnen aan een laptop kunnen helpen. Meer dan 5.000 gezinnen wachten nog op een toestel. Om die kloof te dichten hebben we de werkgeversorganisaties Unizo, Voka, VKW en Etion bereid gevonden om de handen in elkaar te slaan om daar samen iets aan te doen.”

“We weten dat bedrijven hun laptops na de afschrijvingsperiode vaak vervangen”, aldus nog Lens. “Daardoor blijven heel wat toestellen ongebruikt in een kast liggen. En dat is jammer. Want alhoewel de toestellen misschien niet meer helemaal voldoen voor het intensieve gebruik in een bedrijf, zijn ze nog perfect bruikbaar voor taken in de klas. Als we die toestellen kunnen inzamelen, kunnen we heel wat mensen echt verder helpen.”

Vanaf 10 laptops worden de laptops gratis bij de bedrijven opgehaald. Voor kleinere aantallen zijn er inzamelpunten bij bedrijven als Telenet, JBC, Standaard Boekhandel, Club, Auva, EuroSys, Kringloopwinkels en Computer Checkpoint. Ook particulieren kunnen een nog functionerend toestel in die winkelpunten binnenbrengen. Alle informatie en een volledig overzicht van inzamelpunten is te vinden op deze link.

Waarom de werkgeversorganisaties meedoen?

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo: “Toen Ondernemers voor een Warm België uitlegde welke actie ze wilde opzetten hebben we niet getwijfeld. Hier willen we mee onze schouders onder zetten. Wij willen onze leden maar wat graag overtuigen om nog werkende laptops te schenken.”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka, zit helemaal op dezelfde golflengte: “Als werkgeversorganisatie zijn we niet blind voor de problematiek van kansarmoede. Het is daarom dat wij onze schouders willen zetten onder dit project en onze ondernemers zullen warm maken om werkende laptops die niet gebruikt worden te schenken aan kansarme gezinnen. Zo geven we deze jongeren een toekomstperspectief en een grotere kans op slagen in onze maatschappij.”