Nieuws Mechelen Kunsten­cen­trum nona, Abattoir Fermé en JazzLab fusioneren in 2023

Kunsten­cen­trum nona, Abattoir Fermé en JazzLab fusioneren in 2023

Kunsten­cen­trum nona, Abattoir Fermé en JazzLab fusioneren in 2023

Kunsten­cen­trum nona, Abattoir Fermé en Jazzlab dienden een gezamen­lijk subsidie­dos­sier in bij de Vlaamse overheid om vanaf 2023 als één organi­satie verder te gaan. Een gedeelde visie en zin voor avontuur leidde tot een ambitieus, innova­tief plan. Het vernieuwde nona zal de structuur van het Mechelse kunsten­cen­trum binnen­ste­buiten keren en uitbreiden met een sterkere sociaal-artistieke werking.

De fusie van een kunsten­cen­trum met een theater­ge­zel­schap en een platform voor jazz is een unicum. “Nona werkt al jaren samen met Abattoir Fermé en JazzLab en onze teams worden gedreven door eenzelfde ‘goesting’ en zin voor avontuur. We zijn er vast van overtuigd dat we onze groei en ambities beter kunnen realiseren als één organi­satie dan elk afzonder­lijk. De schaal­ver­gro­ting is geen keuze voor veilig­heid, wel voor meer impact: op het publiek, op de artistieke creaties én op het huis zelf”, vertelt Bart Vanvoorden, artistiek leider nona.

De nieuwe organi­satie zal sterk inzetten op kruisbe­stui­ving tussen de verschil­lende werkingen, nog beter gebruik kunnen maken van de infrastruc­tuur en de artiesten mee aan het roer plaatsen.

Nona vormt de ‘paraplu’ van de fusie. Van de close partners is het de grootste organi­satie, met een lange geschie­denis, een goed uitgerust kader en een gastvrije reputatie. De groei was trouwens al eerder opgestart door de fusie met de interna­ti­o­naal gerenom­meerde Contour Biennale voor bewegend beeld in 2017.

Het vernieuwde nona krijgt een unieke, open structuur en een uitgesproken organi­sa­tie­vorm die het huis verder zal verbreden. “Nona is een avontuur­lijk huis voor theater, dans, perfor­mance, beeldende kunst en jazz. Door de kunste­naars mee aan boord te nemen en nog beter te ondersteunen, zullen we het huis harder dan ooit laten knetteren van creati­vi­teit”, aldus Bart Vanvoorden.

Het ingediende subsidie­dos­sier voor 2023-2032 biedt het vernieuwde nona met een perspec­tief van 10 jaar de tijd om uit te groeien tot de werking en de plek die het kan zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.