Heistse Zwaantjes 2 Patissier Jos Anthonis toont een van de laatste Heistse Zwaantjes van zijn hand. Foto: Joren De Weerdt

Laatste bakker die Heistse Zwaantjes maakt stopt ermee: “Dit koekje mag niet verloren gaan”

HEIST-OP-DEN-BERG - De Heistse Zwaantjes worden nog door één bakker gemaakt in Heist-op-den-Berg. Maar Jos Anthonis (59) van Patisserie Anthonis stopt er binnen een paar weken definitief mee. Zijn wens is dat één of meerdere bakkers de koekjes van het gemeentelijke symbool verder laten bestaan.

Wie nog de laatste Heistse Zwaantjes gemaakt door bakker Jos wil proeven, kan nog tot zondag 10 juli terecht bij Patisserie Anthonis op de Mechelsesteenweg 20A in Heist-op-den-Berg. Daarna gaat de zaak dicht. “Mijn rug wil niet meer mee”, verklaart hij de beslissing.

Jos startte de zaak in Heist op in 1986. “Vanaf 1994 zitten we in dit pand. In 2003 ben ik ermee gestopt omdat ik maagproblemen had, maar in 2008 ben ik opnieuw begonnen. In al die jaren heb ik vele tienduizenden Heistse Zwaantjes gemaakt”, lacht Jos Anthonis.

Het koekje is ontstaan bij een wedstrijd voor een nieuw streekgebak in 1995. “Er waren toen tien voorstellen en ik ben toen door de jury uitgekozen als winnaar. De zwaan is van oudsher het symbool van Heist en daarmee had ik gescoord. En met de smaak, wellicht.”

 

“Ik herinner me nog dat Polle Pap (zanger Paul Michiels, red.) toen mee de prijs is komen uitreiken. Het recept heb ik daarna gedeeld met alle bakkers die wilden meedoen en je kon ze op heel veel plaatsen in Heist-op-den-Berg krijgen. Het was een soort Heistse variant op het Antwerpse Handje”, vertelt Jos Anthonis.

Laatste koekjesmaker is gestopt

Jos is zijn koekjes altijd blijven maken, maar de andere bakkers van toen zijn één voor één weggevallen. “Collega-bakker Wim Bellens was nog de laatste die ze maakte, maar hij is een paar jaar geleden ook gestopt. Sindsdien ben ik dus nog de enige die Heistse Zwaantjes maakt.”

Echt bekend waren de koekjes niet meer. “Ze lagen altijd bij mij in de toog, maar bij de brede bevolking zijn er veel mensen die ze niet meer kennen, zeker de jeugd niet. De Heistse jubilarissen kregen er de laatste jaren wel van de gemeente voor hun huwelijksverjaardag, samen met andere streekproducten.”

Jos hoopt dat collega’s de traditie willen verderzetten. “Dit koekje mag niet verloren gaan. Ik heb er al over gesproken met mijn overburen van bakkerij B&C en zij zouden misschien interesse hebben om het over te nemen. Als er nog andere bakkers interesse hebben, mogen ze me zeker contacteren. Ik geef ze het volledige recept en een vormpje. Ze moeten er wel rekening mee houden dat er veel tijd in kruipt om ze te maken. Maar ik kan ze verzekeren dat het loont: eens die Zwaantjes in de winkel liggen, is het die moeite waard geweest. Anders had ik het zelf ook niet zo lang volgehouden.”

“Of ik deze zaak en de koekjes ga missen? De wereld gaat niet stoppen met draaien. Ik relativeer het dus. Maar het zou leuker zijn om te stoppen als ik zeker zou weten dat het Heistse Zwaantje mij als bakker gaat overleven.”

Een doosje Heistse Zwaantjes (36 stuks) kost 9,80 euro.