CEO voor één dag – Protime Foto: Dirk Vertommen

Leerlingen Nicolas en Anissa zijn een dag directeur van Mechels softwarebedrijf Protime: “Ik wist niet dat baas zijn zo plezant was”

Nicolas Kucam (11) en Anissa El Boudaati (13) beleefden donderdag de dag van hun leven. Ze werden ’s morgens door directeur Gille Sebrechts (29) van het Mechelse softwarebedrijf Protime opgehaald aan de Sint-Pietersschool in de Grote Nieuwendijkstraat om daarna een dag lang aan het hoofd te staan van vierhonderd werknemers van het bedrijf. Onze reporter volgde de twee kersverse CEO’s in hun voetsporen.

Anissa en Nicolas namen samen met 31 andere leerlingen uit het hele land deel aan ‘JINC Baas van morgen’. JINC België is een non-profitorganisatie die strijdt voor gelijke kansen en inclusie voor alle leerlingen op de arbeidsmarkt. De kinderen uit het zesde leerjaar komen voor een dag aan het hoofd te staan van een bedrijf.

“Bij Protime vonden we dit een heel mooi initiatief”, zegt Vincent Nys, culture incubator bij Protime in Mechelen. “Het laat de kinderen toe om inkijk te krijgen in een echt bedrijf. We hadden elkaar vooraf al eens gezien via een videocall.”

Nicolas en Anissa werden binnen hun klas door een lottrekking aangeduid om deel te nemen aan dit project. “Wij waren meteen heel enthousiast om mee te doen.”

Vastgoedmakelaar

“Toen ik vanmorgen opstond, heb ik deftige kleren aangetrokken”, zegt Nicolas. “Om half negen werden we door de directeur van Protime opgehaald op school. Onze klasgenoten hebben ons uitgewuifd. Toen we bij Protime toekwamen, kregen we meteen een lekker ontbijt en konden we veel lieve mensen ontmoeten. Toen ik hier toekwam in het gebouw was ik helemaal overdonderd. Het is hier zo mooi. Het lijkt wel een vijfsterrenhotel. Ik dacht dat het saai zou zijn, maar er heerst een toffe sfeer. Protime wil dat iedereen zich goed voelt.”

Nicolas wil later ofwel vastgoedmakelaar of vliegtuigingenieur worden. “Vastgoed omdat ik denk dat dat een goede investering is in deze tijden, maar bij Protime zou ik ook wel willen werken. Het voelt goed om hier vandaag de baas te spelen. Ik wist niet dat baas zijn zo plezant was. Het is hier altijd positief.”

 

 

Vraagstukken

Ook Anissa trok een extra leuk pakje aan. “Ik koos voor iets zalmroze en ik heb mijn haar wat beter gelegd. Ik was ook verwonderd dat het hier zo mooi was. Dit lijkt mij een leuke plaats om te werken, al wil ik later graag politie-inspecteur worden. Iedereen lachte hier naar mij en was heel beleefd. We hebben leren programmeren en we kregen als baas twee vraagstukken voorgelegd. Men vroeg mij een oplossing te zoeken voor het feit dat hier veel mensen vlak naast elkaar werken en mekaar dus ook storen. Ik heb voorgesteld om met gekleurde kaartjes te werken waarmee iemand kan aangeven dat hij liever niet gestoord wordt.”

Nicolas kreeg de vraag wat er kan aan gedaan worden zodat niet iedereen altijd op dezelfde werkplek gaat zitten. Bij Protime zijn er namelijk flexibele werkplekken. “In de klas veranderen wij ook regelmatig van plaats. Ik heb voorgesteld om op bepaalde dag een bordje te hangen met de melding dat men vandaag een andere plaats dan gewoonlijk moet kiezen.”

 

 

 

Playstation

Anissa en Nicolas namen ook de tijd om een praatje te maken met hun werknemers. Ze ontspanden zich even aan de pooltafel of op de playstation en ze namen in een echte televisiestudio een videoboodschap op voor het personeel. Daarna trokken ze naar Kinepolis in Antwerpen waar ze een ontmoeting hadden met de 31 andere collega CEO’s voor een dag. Daar werden ze in de late namiddag opgehaald door hun juf.”

 

 

“Het was een hele leuke dag. In zo’n bedrijf als Protime kan je alleen maar gelukkig zijn. Dit is niet toevallig the greatest place to work. De personeelsleden kunnen hier tijdens de pauzes zelfs videospelletjes spelen of poolen. Niet te verwonderen dat iedereen hier graag werkt”, besluiten Anissa en Nicolas.

Agilitas

Ook bij het dienstenchequebedrijf Agilitas Group hadden ze vandaag een nieuwe directeur. Kawter Al-Sammarraie (18) van Ursulinen Mechelen stond een hele dag aan het hoofd van het bedrijf. “Zeker in de dienstencheque-divisie, denk bijvoorbeeld huishoudhulp, zijn mensen met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd als het gaat om handenwerk, maar serieus ondervertegenwoordigd in de hogere functies. Daar wil ik iets aan doen, dat plafond wil ik doorbreken”, was de boodschap die ze had voor de Agilitas Group.