Nieuws Mechelen Lokale producenten krijgen plekje in Buurderij

Lokale producenten krijgen plekje in Buurderij

Lokale producenten krijgen plekje in Buurderij

RIJMENAM – Vanaf zaterdag 21 november kunnen lokale producenten en inwoners van Bonheiden en Rijmenam elkaar vinden in de Buurderij ‘IMAGINAIR@Dijledonk’. Dijledonk is de gebiedsontwikkeling op oude site van meubelfabriek Meurop.

Bij een Buurderij staan lokale producten, hun producenten en de buurt centraal. Het overkoepelende netwerk ‘Boeren & Buren’, bestaat intussen ruim vijf jaar. Het concept is eenvoudig. Op een speciaal voor dit doel ontwikkelde website, bieden lokale producenten hun producten aan. Buren gaan op zoek naar een Buurderij in hun buurt, waar ze de producten die ze online ontdekten, wekelijks kunnen afhalen.

Paul Cordier van Maatschap Dijledonk twijfelde niet om dit initiatief te verwelkomen. “Het sluit mooi aan bij de tijdelijke invullingen op Dijledonk, waarin Imaginair samen met COGIVA-PSR in de eerste plaats wil inzetten op levendig, lokaal, innovatief en duurzaam. Dit doen we niet alleen door de rijke geschiedenis van de site te omarmen, maar ook met een positieve blik gericht op de toekomst. Door hier vandaag ruimte te geven aan een Buurderij, willen wij in aanloop naar de definitieve herontwikkeling deze plek nieuw leven inblazen op een manier die alvast een voorsmaakje geeft van het levendig landelijk wonen dat Dijledonk in Rijmenam zal brengen.”

Katrien Vanderbiest en Geoffrey Lambert zijn de oprichters van Imaginair. “Intussen zijn we al bijna een jaar aan het werk in en rond de site. We vullen ze tijdelijk met kleur en verhalen. Afgelopen zomer richtten wij bijvoorbeeld een Zomerplein in op Dijledonk, het werd een veilige en creatieve ontmoetingsplek voor jong en oud aan de oevers van de Dijle. Binnenkort zetten wij onze schouders onder de opening van de eerste Buurderij in Rijmenam. Niet alleen fijn voor de Buren die nu wekelijks hun ‘dosis lokaal’ krijgen aangeboden, ook fijn nieuws voor lokale producenten, want iedereen kan zich aandienen om deel te nemen aan dit initiatief. Enige voorwaarde is lokaal produceren of ambachtelijk verwerken. Van boer tot kok, van keramist tot cupecake-enthousiast: hoe meer Boeren deelnemen, hoe gezelliger het wordt!”

Ook schepen van Lokale Economie, Landbouw, Middenstand en Markten, Bart Vanmarcke is enthousiast. “De komst van een Buurderij op Dijledonk past volledig binnen onze beleidsvisie om lokale boeren en ambachtelijke producenten te ondersteunen en brengt onze inwoners bij elkaar. Ook geeft dit een nieuwe dynamiek aan een plek die jarenlang geen deel meer uitmaakte van het sociale en economische weefsel.”

Elke zaterdag is er een coronaproof afhaalmoment van 10 tot 11u30.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio