file80ocarkckfo81luhor7 Lore Pepermans heeft een grote keuze aan smaken en kleuren van ijsjes. “Allemaal zelf gedraaid met melk van de koeien op Den Boskant”, zegt ze fier. © Dirk Vertommen

Lore opent nieuwe artisanale ijsjeszaak Den Boskant: “IJsjes maken in de zomer, op het spruitenveld in de winter”

Het klinkt als een bevalling: negen maanden nadat Hoeve Ten Bossche in Hombeek (Mechelen) de laatste bolletjes ijs had geschept en na een kwarteeuw de deuren had gesloten, kondigt de 22-jarige Lore Pepermans de geboorte aan van haar nieuwe artisanale ijsjeszaak Den Boskant, in de Bosstraat. “Ik ga er voluit voor. In de winter sta ik op het veld bij mijn ouders, in de zomer bereid ik lekker schepijs en ijstaartjes”, vertelt de jonge onderneemster.

Lore studeerde af in agro- en biotechnologie, een praktijkgerichte bacheloropleiding voor changemakers met een passie voor landbouw of bio (dieren, planten of voeding). De bedoeling was dat ze in het landbouw- en familiebedrijf van haar ouders aan de slag zou gaan.

“Zonder de hulp van mijn ouders zou ik mij niet in dit ondernemersavontuur durven te storten. Want ze houden vast aan het principe dat het a priori een familiebedrijf moet blijven. Van het aanwerven van vast personeel kan geen sprake zijn. Op drukke momenten kan ik rekenen op de hulp van mijn moeder en eventueel flexijobbers”, vertelt Lore.

De machines waarmee ze in Ten Bossche het ijs draaiden, zijn grotendeels overgenomen. In de familiale landbouwloods is ook een aparte unit gebouwd met een extra koelruimte. De toog geeft uitzicht op het terras in de Bosstraat, waar plaats is voor een vijftigtal personen. Bedoeling is ook dat op het aanpalend grasveldje enkele picknicktafels komen. Den Boskant wil ook alle dagen, uitgezonderd op de sluitingsdagen maandag en dinsdag, telkens open zijn van 13 tot 20 uur.

Recept Ten Bossche

“Ons recept is eigenlijk een kopie van bij Ten Bossche. We gebruiken niet alleen een groot deel van het materiaal voor de ijsbereidingen, ook de verse hoevemelk van Ten Bossche komt mee naar Den Boskant. Marc is van plan nog een drietal jaren door te gaan met het melken van de koeien op zijn weiland. Die garantie hebben we al zeker. En de jaren daarna kunnen we een beroep doen op de melk van de koeien van mijn nonkel Bart die hier aan de overkant van de straat staan te grazen. Een product recht van het veld. Ook dat moet een must blijven om artisanaal te werken”, geeft Lore mee.

“Met de verse melk van de koeien maken we ook yoghurt en dessertjes. Schepijs en ijstaarten zijn mijn favorieten. Het aanbod is voorlopig minder uitgebreid dan bij onze vrienden van Ten Bossche, maar we pakken graag uit met ijstaarten in alle vormen. Ik kijk uit naar de zomerse dagen die voor de deur staan. We liggen hier naast bekende fietsroutes en het parcours van Mechelen Natuurlijk, waarvan het netwerk in de korte toekomst vernieuwd gaat worden. We liggen hier midden in de natuur. We gaan ook in de vlakbij gelegen drukke Expoelstraat een bord aanbrengen met de verwijzing naar mijn ijsjeszaak. Voor mensen met een handicap is er trouwens een aangepast toilet aan de zaak, een tip van een van de buren die zelf een rolstoelgebruiker is. Het is altijd mijn droom geweest om een eigen thuisverkoop op te starten. Het verkopen en de contacten met de mensen, dat zit in mijn genen”, besluit Lore.

Trotse ouders

Papa Bruno Pepermans is trots op de uitbreiding van zijn familiebedrijf. “Lore heeft er zin in en heeft – zoals ze in Hombeek zeggen – handen aan haar lijf. Ze is ook een perfectioniste. Goed kan altijd beter.”

Vijfentwintig jaar geleden zijn Bruno en zijn vrouw, Carine Muyldermans, met een eigen bedrijf in de Bosstraat gestart. “Ik had de ervaring van thuis meegekregen. We telen hier aardappelen, groene bonen, boterboontjes en spruiten. Alle producten zijn te koop op de hoeve”, zegt Carine. “Een voorrecht om elke dag te mogen en kunnen werken in de gezonde natuur. Ons Lore is nu vertrokken. We hebben nog een zoon Ward (18). Hij volgt nog les op de Tuinbouwschool in Merchtem. Mogelijk stapt hij na zijn studies ook mee in de zaak. Dat zou leuk zijn.”

Of ze niet bang zijn voor de toekomst nu de landbouwgronden alsmaar schaarser worden en veel kleine boeren ‘op den buiten’ de handdoek in de ring gooien? “Hopelijk beseffen de mensen dat er zonder onze land- en tuinbouw geen toekomst is voor verse producten van bij ons. Als we alles moeten importeren, gaat het economisch en ecologisch een dure zaak worden”, verzekert Bruno.

‘Den Boskant’, Bosstraat 18a, Hombeek – denboskanthombeek@gmail.com – 0469-64.89.91