dekroon Foto: Chris Van Rompaey

Luc Eggers en Nadine Leyssens geven De Kroon over: “Eigenlijk verdient elke cafébaas een standbeeld”

Voor Luc Eggers (59) en Nadine Leyssens (59) begint na dit weekend een nieuw leven. Zondag houden ze namelijk voor de laatste keer café De Kroon in de Kapelstraat in Duffel open. Meteen het einde van een horecacarrière die maar liefst 32 jaar geduurd heeft.

“Ik zit zelf al veel langer dan die 32 jaar in de horeca, want op mijn veertiende ben ik beginnen ‘garçonnen’. Op latere leeftijd werkte ik in onder meer Copacabana in Kessel (Nijlen) en in Elzenhof en Belfort in Lier. In 1991 heb ik dan op de Grote Markt in Lier, achter het stadhuis, café De Klok overgenomen”, vertelt Luc Eggers.

“In café De Klok hebben we 15 jaar goed onze kost verdiend. Maar toen begon er op de Grote Markt van alles te veranderen: de verkeerssituatie zou wijzigen, het plein ging heraangelegd worden. We zagen toen de bui al hangen en vreesden dat dit niet meer zou goed komen. We hebben dan beslist om café De Kroon in Duffel over te nemen en we hadden het geluk dat we het gebouw ook konden kopen. Een verhuis naar Duffel was vooral voor mij een grote stap. Ik was voor de klanten ‘dieje van Lier’ en dus blijkbaar automatisch fan van Lierse, terwijl ze hier in Duffel meer voor KV Mechelen supporteren.”

Familie

“Al bij al ben ik het hier vlug gewoon geworden en heb ik geen spijt dat ik destijds die stap gezet heb. Vrij snel begon ik heel wat klanten al als familie te beschouwen. Hen gaan we natuurlijk missen, wanneer we hier zondagavond voor de laatste keer de tapkraan dichtduwen. Ik had nog gerust enkele jaren willen verder werken, maar mijn gezondheidstoestand laat dit jammer genoeg niet toe”, zegt Luc Eggers.

Luc en Nadine hebben de voorbije 33 jaar een en ander zien veranderen. “In De Klok in Lier sprong ik vaak ’s morgens van ene broek in de andere en was het café dus soms ononderbroken open. De keuken was open tot middernacht en dan werd De Klok een discotheek. In Duffel sluiten we al om 1u. Er gaan ook steeds minder mensen op café, een tendens die na corona nog erger werd. Mensen zijn ook vlugger dan vroeger op hun teen getrapt. Ik ga het café houden best wel missen, maar eerlijk gezegd is het plezante er af. Eigenlijk verdient elke cafébaas een standbeeld.”

Luc Eggers en Nadine Leyssens houden op zondag 1 oktober café De Kroon voor de allerlaatste keer open. Tussen 16 en 21u organiseren ze een afscheidsfeestje. Vanaf maandag 2 oktober nemen nieuwe uitbaters de fakkel over.