Vixx-hotel Mechelen Foto: Dirk Vertommen

Luxehotel in hartje Mechelen gaat nieuwe toekomst tegemoet als cohousing

Het Vixx-hotel in de Muntstraat in de Mechelse binnenstad sluit rond de jaarwisseling de deuren. Midden 2024 opent er na de verbouwing een Abbeyfieldhuis, een kleinschalige cohousing voor 55-plussers. “Mensen wonen hier nog privé, maar ze leven samen”, zegt Charlotte Hanssens, voorzitter van Abbeyfield Vlaanderen vzw.

De eerste Abbeyfieldhuizen openden de deuren in Leuven, Gent en Malle. Voorzitter Charlotte Hanssens straalt als ze het toekomstige samenwoonproject in hartje Mechelen voorstelt. “Het is een toplocatie en het is de eerste keer dat we zelf een gebouw kopen”, zegt ze. De hoteliers die VixX uitbaten, zijn na dertig jaar toe aan een nieuwe uitdaging.

“De coronacrisis heeft doorgewogen. De eigenaars speelden met plannen voor een cohousing. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen”, vertelt Hanssens. De verkoopovereenkomst is getekend. Nog tot en met de kerstvakantie is het VixX-hotel met zijn acht suites geopend. Ondertussen maakt Abbeyfield werk van een bouwaanvraag.

Zeven appartementen

De verbouwing van het luxehotel gaat in het voorjaar van 2024 van start. “Qua werkzaamheden zal dat meevallen, want het gebouw is maar een tiental jaar oud. Zeven suites vormen we om tot appartementen van ongeveer zestig vierkante meter”, zegt Charlotte Hanssens. In hun appartement beschikken de toekomstige samenwoners over een eigen leefruimte, een keukentje, een slaapkamer en een badkamer. Een klein terrasje met zicht op de vliet is hier een fijn extraatje.

 

 

“Op het dak behouden we het terras voor de bewoners. De suite op de benedenverdieping offeren we op om ze mee op te nemen in de gemeenschappelijke leefruimte met een salon, een keuken en mogelijk een hobbyruimte. Er is plek voor een logeerkamer, zodat bewoners familie of vrienden kunnen uitnodigen”, vertelt Hanssens. In het gebouw komt er ook gemeenschappelijke wasplaats en een fietsenberging. Hun auto geraken kwijt in de parking van residentie Clarenhof.

Klaar tegen zomer 2024

Abbeyfield heeft de ambitie om het gebouw in juni 2024 in gebruik te nemen als cohousing. “Op maat van 55-plussers. Onze huizen zijn uitgedacht voor levenslang wonen. De ergonomie van de appartementen is afgestemd op mensen vanaf 55 jaar, een generatie die aangeeft het roer zo lang mogelijk in handen te willen houden en tegelijk niet meer alleen wil wonen. De grote troef is van een Abbeyfieldhuis is geborgenheid en huiselijkheid”, legt Charlotte Hanssens uit.

Het stadsbestuur is meer dan tevreden met de opening van een eerste Abbeyfieldhuis. “We hebben lang mee uitgekeken naar een locatie, want in 2014 waren we de eerste stad die een convenant rond samenhuizen heeft afgesloten”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Wonen.

 

 

Volgens haar vult het initiatief een leemte op de woningmarkt. “Met Mercier is deze week nog een project in het hogere segment gelanceerd. Tegelijk investeren we fors in sociale woningen, maar er is ook nood aan ruimte voor alternatieve woonvormen. Wist je dat in Mechelen 30% van de inwoners single is en in de binnenstad zelfs 50%? Daar is een Abbeyfieldhuis ideaal voor”, vertelt Geypen.