recycling small

M-Fair zet fairtrade, duurzaamheid en circulaire consumptie in de kijker

MECHELEN - Op zondag 10 oktober vindt in congrescentrum Lamot voor de zevende keer de M-Fair plaats. Jaarlijks komen tussen de 1500 en 3000 bezoekers naar de beurs. Het evenement zet fairtrade kledij in de verf, maar ook duurzame en circulaire consumptie in mode komen aan bod. Ook minister van ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir (Vooruit) komt naar Mechelen.

Er bestaan nogal wat vooroordelen over fairtrade kledij”, legt schepen van duurzaamheid Marina De Bie uit. “Te duur, niet mooi, moeilijk te vinden, niemand draagt het… Daar willen we komaf mee maken. In onze stad zijn heel wat leuke winkeltjes en aanbieders van mooie, eerlijke en betaalbare kleding, maar ook andere lifestyleproducten, zoals cosmetica, huishoudproducten, juwelen en handtassen. Via initiatieven zoals de M-Fair willen we zo veel mogelijk mensen informeren over eerlijke handel en zo een koopverandering teweegbrengen.”

Sinds 2015 trekt Mechelen specifiek de kaart van de eerlijke kledij met de jaarlijkse organisatie van de M-fair: een totaalbeleving waar een groot aantal bezoekers via workshops, lezingen, een tentoonstelling en een markt bewust gemaakt worden van het bestaan en belang van eerlijke en duurzame kledij.

Sinds 2019 is er, onder invloed van het Circular Economy Citizen Involvement project (CECI), meer specifieke aandacht voor circulair denken. Circulair denken in de mode-industrie gaat namelijk hand in hand met eerlijke handel, waarbij mensen in en uit het Zuiden alle kansen krijgen op waardig werk én waarbij het Zuiden niet wordt overspoeld door ons afgedankt textiel.

Handelaars met kraampjes die specifiek een fairtrade of duurzaam aanbod hebben vormen het kloppende hart van de M-fair. “Hiervoor werken we samen met ondernemers die de afgelopen edities aanwezig waren op onze M-fair. We gaan ook steeds op zoek naar nieuwe aanbieders die onze fairtrademarkt kunnen vernieuwen. In Mechelen zijn er heel wat creatieve makers aan de slag. Makers die circulair werken en met recuperatiemateriaal, zoals deadstock en designerstofresten die anders op de afvalberg belanden, prachtige accessoires of kledij maken. Dit lokaal talent krijgt een plekje op de markt van M-fair. Bezoekers kunnen proeven van het aanbod van 27 standhouders.”