Foto: Leen Van de Sande

Marie Brocanterie opent winkeltje met handgemaakte en tweedehandsspulletjes in voormalige kapel Sinte-Mettetuin

Het Mechelse stadscentrum heeft er een leuk winkeltje bij. In een voormalige kapel en een vroegere keuken in de Sinte-Mettetuin opende recent Marie Brocanterie. Je kan er onder meer terecht voor handgemaakte en tweedehandsspulletjes. Daarnaast is er ook een breiwinkeltje en een atelier waar workshops georganiseerd worden.

De stad Mechelen ging een tijdje geleden op zoek naar een ondernemer die de voormalige beenhouwerij van het OCMW en de gerestaureerde kapel in de Sint-Mettetuin wilde uitbaten. Dat klonk Sharon De Haes van Marie Brocanterie als muziek in de oren. Met haar assortiment aan tweedehands- en handgemaakte spulletjes staat ze al een tijdje op markten in verschillende gemeenten rondom Mechelen, maar nu is er dus ook een fysieke winkel.

“In de kapel, die wat verscholen ligt achteraan in de Sinte-Mettetuin, kan je terecht voor het aanbod van Marie Brocanterie”, zegt Sharon. “Daarvoor werken we samen met tien partners die allerlei producten maken. Denk bijvoorbeeld aan geurkaarsen die gemaakt werden met overschotten van andere kaarsen of een kunstenares die haar eigen kaartjes maakt. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook tweedehandsschoenen of zelfgemaakte voetenzalf. Kortom, het aanbod is heel divers.”

Voor de uitbating van de voormalige keuken werkt Sharon samen met Gabrielle Collart. “We bouwden er een klein breiwinkeltje”, zegt Gabrielle. “Je kan er alles vinden wat je nodig hebt om te breien, te haken of te punniken. Maar duurzaamheid en ecologie staan ook hier centraal. Daarom werken we alleen met gerecycleerde garen. Dat zijn garen die gemaakt werden uit allerhande afgedankte producten, zoals oude jeansbroeken of petflessen. Wie wil, is ook altijd welkom om op ons klein terrasje gewoon samen handwerk te maken.”

Festival

Verder is er ook een ruimte waar workshops of verjaardagsfeestjes georganiseerd kunnen worden. “Samen met Gabrielle wil ik vooral verbinding brengen”, zegt Sharon. “Dat doen we bijvoorbeeld met evenementen. Vorige week hadden we een eerste klein evenement en dat was meteen een succes. Ik denk ook aan een eigen festivalletje met muziek. Ik ben ervan overtuigd dat dat soort kleinschalige initiatieven een meerwaarde kunnen zijn voor de toeristen en andere bezoekers in Mechelen, maar zeker ook voor de omwonenden.”

Want Sharon kreeg veel bezorgde opmerkingen toen ze bekendmaakte dat ze een winkel zou openen in de Sint-Mettetuin. “Ik werd door verschillende mensen gewaarschuwd, want er zou veel criminaliteit en overlast zijn”, zegt ze. “Daarom zouden de buurtbewoners er ook niet komen. Ik begon er dus aan met een bang hartje. Maar gelukkig valt het goed mee. Nu er meer leven in de tuin is, is het schorem ook vanzelf verdwenen. En dan is de Sinte-Mettetuin gewoon een heel aangename en gezellige plek in het centrum van de stad.”

Marie Brocanterie is open op woensdag- en zaterdagnamiddag van 14 tot 18u. De breiwinkel is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13 tot 17u.

www.mariebrocanterie.be