Fluvius site_01 copyright studiebureau Arcadis-Made

Masterplan voor ontwikkeling Fluvius campus

MECHELEN – Er is al een hele tijd van alles gaande op en rond de site van de Fluvius campus in Mechelen. Het kantoorgebouw van Fluvius is al volledig vernieuwd maar de komende jaren zal de site nog grondig transformeren. Fluvius keurde recent een masterplan goed. Naast de realisatie van nieuwe gebouwen zet het in op duurzaamheid en een sterke ontharding van de site.

“De Fluvius campus Mechelen ligt midden in een gebied in volle ontwikkeling. Met het masterplan voor de Fluvius campus leggen we het laatste puzzelstuk. Het is mooi om te zien hoe Fluvius haar bedrijfsactiviteiten weet te integreren in de stedenbouwkundige visie die we eerder voor het project Keerdok hebben uitgewerkt. Het masterplan speelt in op duurzaamheid en ontharding. Blikvanger wordt de grote groenzone centraal op de site

", zegt Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing.

In de loop van de komende acht jaar, zal de Fluvius campus een heuse metamorfose ondergaan om uiteindelijk landschappelijk en bouwkundig te integreren in zijn omgeving. Alle gebruikers kunnen dan werken in een doordacht ontwikkelde campus. Het recent vernieuwde kantoorgebouw biedt een  gevarieerde mix aan werkplekken, geheel volgens de nieuwe manier van samenwerken post-corona. Een nieuw te bouwen Business Center biedt grotere vergaderruimtes, maar ook opleidingslokalen en restaurantruimte. Buiten de werkuren zal dit Business Center ook gebruikt kunnen worden door derden. Er komt een splinternieuw magazijn voor Fluvius-technici en een Living Lab, dat bestaat uit een gebouw en multi-utility testzones in een parkomgeving. Het zal gebruikt worden voor het uittesten van nieuwe ontwikkelingen die met duurzame transities te maken hebben. De start van de bouw van het Living Lab is voorzien eind 2024.
Voor alle gebouwen en de inrichting van de omgeving legt Fluvius zichzelf hoge standaarden op, op het vlak van duurzaamheid op.

Om tegemoet te komen aan de uitdagingen van klimaatverandering, zullen zowel het energiesysteem als het watersysteem een belangrijke transitie kennen. Enerzijds is er de noodzaak om de klimaatopwarming te beperken door de CO2-uitstoot drastisch te reduceren en anderzijds is er een nood om de gevolgen van de opwarming te beperken door de waterhuishouding en de gebouwde omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat. Daarom formuleerde Fluvius de ambitie om van de site in Mechelen een proeftuin te maken om nieuwe technologieën in praktijk uit te testen en te verbeteren.

Naast de realisatie van de nieuwe gebouwen zal de campus zeer sterk worden onthard.
Centraal op de site wordt een groene parkomgeving voorzien met een ruime wadi. Deze speelt een rol in de waterhuishouding van de site, in mogelijke tests met hemelwater binnen het Living Lab maar ook in de beleving van werknemers en bezoekers. Een ecologische inrichting met bloem- en kruidenrijk gras garandeert dat ook insecten profiteren van de vernieuwde Fluvius-site.
Het groene karakter wordt doorgetrokken op de personeels- en bezoekersparking door er een bomenraster en groenvakken te voorzien, met tussen de verschillende parkeerrijen ruimte voor groen met waterinfiltratie. De randen van de site blijven, zoals vandaag groen. Aan de zuidelijke zijde, nabij het jaagpad langsheen de Dijle, wordt de landschappelijke zone uitgebreid. De grens tussen de Fluvius campus en de nieuwe woonwijk wordt met hoogstaande architectuur op een kwalitatieve manier afgewerkt.

De Fluvius campus Mechelen blijft tijdens de ontwikkeling van de site altijd operationeel. Daarom wordt de uitvoering gespreid over acht jaar. Het vizier is gericht op 2030. Geen enkel gebouw wordt afgebroken voordat er een nieuw alternatief is.