Mechelen geeft taxisector steun in de rug

MECHELEN - De stad Mechelen kondigt een aantal maatregelen aan die de taxisector in de stad een steuntje in de rug moeten geven. Er komt een taxicharter, het instaptarief wordt verhoogd, er komen extra staanplaatsen aan hotels en er werd een reglementering voor fietstaxi's opgesteld.

Het charter voor de Mechelse taximaatschappijen komt er om het imago van de sector te verbeteren. Schepen van Economie Katleen Den Roover: "Taximaatschappijen en -chauffeurs ondertekenen het charter voor ze hun vergunning krijgen. Zij beloven hiermee dat hun chauffeurs correct Nederlands spreken, in alle omstandigheden beleefd en hulpvaardig zijn, correcte tarieven hanteren, de kortste weg nemen en achtergelaten voorwerpen bij de politie afgeven. Een sticker op de taxi zal aantonen dat een taximaatschappij het charter aanvaardt.”

Tarieven

De tarieven worden aangepast. Voor taxiritten met begin- en eindpunt binnen Mechelen en randgemeenten geldt voortaan een instaptarief van 7,50 euro (inclusief 2 kilometer). Het instaptarief tussen 22 en 6 uur bedraagt 9,50 euro, eveneens inclusief 2 km. Daarna wordt telkens 2,25 euro per kilometer aangerekend. Deze tarieven zijn  vergelijkbaar met de tarieven in andere steden.

Wanneer start- en/of aankomstplaats van een taxirit buiten Mechelen zijn gelegen, zijn de instaptarieven eveneens 7,50 en 9,50 euro.Daarna wordt er telkens 2,50 euro/km aangerekend. Voor taxivervoer naar de luchthavens van Zaventem en Charleroi zijn de tarieven forfaitair vastgelegd op respectievelijk 50 en 180 euro.

De vernieuwde verordening bepaalt dat de Mechelse taxicheques aanvaard moeten worden. In het verleden ondertekenden slechts enkele taximaatschappijen de convenant.

Er is tevens een reglementering uitgewerkt voor fietstaxi’s. Die bevat onder meer voorwaarden rond verzekeringen, beroepsbekwaamheid en vereisten waaraan het voertuig moet voldoen voor het vervoer van passagiers. “Fietstaxi’s passen in de beleidsvisie van het stadsbestuur, door kansen te bieden aan creatieve ondernemers en in te zetten op alternatief vervoer. Zij bieden een alternatief voor korte ritten”, aldus schepen van Economie Katleen Den Roover.

Er komt een extra standplaats voor taxi's aan de Korenmarkt en aan Lamot. Na 6 maanden wordt deze maatregel geëvalueerd.