red-use lancering

Mechelen is de proeftuin voor red-use van Durafest

MECHELEN - De Dendermondse start-up Durafest heeft als missie om radicaal komaf te maken met de afvalberg op events en in de horeca met originele en effectieve duurzame oplossingen. In Mechelen wordt de oplossing voor de groeiende take-away markt onder de merknaam red-use (www.red-use.be) uitgerold. Onder impuls van Daniëlle Ansoms, partner bij Durafest en bezieler van red-use, krijgt haar thuishaven Mechelen de primeur. In samenwerking met Mechelen Klimaatneutraal wordt er een startpakket verdeeld aan de Mechelse horeca.

“Door de Covid-19 pandemie hebben we de ontwikkeling van onze duurzame oplossing voor afhaalrestaurants naar voor geschoven”

, legt Daniëlle Ansoms uit. “Het idee lag al langer op de plank en na enkele gesprekken met Bavet en enkele Mechelse horecazaken werd het idee volledig uitgewerkt. Voor ons was het van het begin duidelijk dat de bowls in België moeten geproduceerd worden en moeten vervaardigd worden uit materiaal dat volledig gerecycleerd kan worden. Met dit in het achterhoofd hebben we red-use uitgewerkt. Red-use zal niet alleen de ecologische footprint van alle gebruikers verder verminderen, maar ook de maaltijdbeleving van de consument verhogen. Daarenboven is er het feit dat alle events vanaf 2022 herbruikbare verpakkingen moeten aanbieden, en dit brengt ons terug bij het vergroenen van de event-business.”

“Net als in onze andere concepten streven we ook bij red-use een win-win na voor alle betrokken partijen”, vult Koen Heyvaert aan. “De consument betaalt een waarborg van 3 euro, die hij uiteraard terugkrijgt wanneer de pot wordt terugbezorgd. Voor de deelnemende restaurants worden de kosten van de wegwerpverpakking gebruikt om de logistieke en waskosten te dekken. Daarmee ontzorgt Durafest van A tot Z.”

Tijdens de eerste fase zal de digitale app worden getest. Nadien wil men het red-use concept uitrollen over het ganse land. “Uiteindelijk zullen we dan lokaal gaan  samenwerken met de sociale sector om het logistieke deel te verzorgen. Achter de schermen zijn we ondertussen bezig om een volledig gamma van hoogwaardige recycleerbare bowls uit te werken voor alle toepassingen, van de typisch Belgische frituur tot de meest gerenommeerde sterrenrestaurants”, besluit Dieter Van Biesen.

Red-use ontving 5000 euro subsidie van de stad en krijgt ondersteuning van Mechelen Klimaatneutraal. Schepen voor milieu en klimaat Marina De Bie noemt dit een voorbeeldproject op het vlak van circulaire economie. “Je kunt de bowls ontelbare keren gebruiken en bovendien koop je ze niet echt, je gebruikt ze alleen. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de vele wegwerpbakjes die vandaag gebruikt worden en in onze vuilnisbakken belanden. De Mechelse horeca uitbaters én hun klanten zijn helemaal klaar om mee te stappen in dit duurzaam, circulair, zero waste verhaal.”

www.red-use.be