zuhal demir

‘Mechelen Knapt op’ steunt noodkopers met renteloze lening om woning in slechte staat te renoveren

MECHELEN - De stad Mechelen heeft een vijftigtal gezinnen in beeld die uit pure noodzaak een woning hebben gekocht die in slechte staat verkeert. Met het traject ‘Mechelen Knapt op’ kunnen ze genieten van een renteloze lening om te renoveren. Daarvoor put de stad uit een Noodkoopfonds van Vlaams minister Zuhal Demir.

Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen. Ofwel omdat ze geen sociale woning te pakken krijgen, of omdat ze geen betaalbare huurwoning vinden. Vaak verkeren de huizen in belabberde staat en scoren ze slecht inzake veiligheid en energiezuinigheid. Door de zwaarste energiecrisis sinds de jaren zeventig van vorige eeuw worden zulke gezinnen vandaag extra hard getroffen.

Met het Noodkoopfonds wil Zuhal Demir (N-VA) hen een structurele oplossing bieden. Daar maakt ze opnieuw 36 miljoen euro voor vrij. “Met het fonds verhinderen we dat de meest kwetsbaren in de kou blijven zitten. Door te helpen bij het isoleren van hun woning daalt de energiefactuur en verbetert hun leefomgeving”, zegt de Vlaams minister. Demir roept de OCMW’s om in te schrijven. “Help de noodkopers. We hebben de middelen. Maak er gebruik van.”

Tot maximum 50.000 euro

Tot dinsdag 15 november kunnen OCMW’s tot 1,8 miljoen euro aanvragen. Mechelen gaat dat zeker doen, want daarmee kan ze eigenaars een renteloze lening euro geven om hun woning te renoveren. “Wij hadden aangekaart dat 30.000 euro per woning eigenlijk te weinig was om ze energetisch en structureel onder handen te nemen. We zijn tevreden dat het plafond is opgetrokken tot 50.000 euro per dossier”, vertelt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Energie.

Samen met de middelen uit een vorige oproep van minister Demir beschikt de stad nu over een pot van 3,6 miljoen euro. “Daarmee kunnen we maximaal 96 eigenaars een renteloze lening geven”, zegt Princen. Dankzij de renteloze lening kunnen eigenaars hun afbetaling maximum twintig jaar uitstellen, tenzij ze hun woning vroeger zouden verkopen. Daarna moeten ze hun lening afbetalen over een periode van maximaal 25 jaar. “Het moet de eigenaars aanzetten om de stap te zetten.”

Strijd tegen kinderarmoede

Mechelen ziet in het Noodkoopfonds een hefboom in de strijd tegen kinderarmoede en voor het behalen van haar klimaatambities. “Betaalbare koopwoningen zijn helaas vaak woningen waar hoge renovatiekosten aan zijn. Een aantal kopers kan daardoor in de problemen komen: omdat ze de nodige herstellingen of verbeteringen aan hun pand niet kunnen betalen, door de hoge energiekosten, omwille van slechte isolatie of omdat ze in ongezonde omstandigheden moeten leven”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Sociale Zaken.

Voor haar is het een uitgemaakte zaak. “Mensen die nu al kwetsbaar zijn, mogen niet nog meer in de problemen geraken. We zijn blij dat we hen via het Noodkoopfonds een grote stad vooruit kunnen helpen”, stelt De Francesco.

Het traject ‘Mechelen Knapt’ op loopt bijna een jaar. De stad, het Sociaal Huis en Energiepunt Mechelen werken daarvoor samen. “Wij hebben van vijftig gezinnen de woning in beeld. Met veertig lopen we een traject. De opstart is altijd een beetje moeilijk. Ondertussen zijn de eerste twee leningen toegekend en de komende maanden beginnen ook de eerste renovaties. Nu het project op kruissnelheid komt, verwachten we dat de andere dossiers snel volgen”, legt Patrick Princen uit.