Nieuws Mechelen Mechelen krijgt half miljoen steun voor project rond digitalisering waterhuishouding landbouw

Mechelen krijgt half miljoen steun voor project rond digitalisering waterhuishouding landbouw

Mechelen krijgt half miljoen steun voor project rond digitalisering waterhuishouding landbouw

MECHELEN – De toenemende droogte door de klimaatopwarming brengt de korte keten productie in gevaar. In en rond Mechelen zijn er bijna 120 land- en tuinbouwbedrijven actief, die ook de Mechelaar voorzien van verse groenten en fruit. Mechelen beoogt daarom een digitale transformatie van de stadsgeoriënteerde landbouw, die meer inzichten moet geven over de lokale waterhuishouding. De Vlaamse overheid steunt dit stadsvernieuwingsproject met 500.000 euro.

Elk jaar in december maakt minister van Stedenbeleid Bart Somers (Open VLD) bekend welke stadsvernieuwingsprojecten geselecteerd zijn voor subsidies. In totaal wordt net geen 9 miljoen besteed aan zeven projecten. Tot die geselecteerde projecten behoort ook Mechelen.

Minister Somers koos als thema voor 2020 voor ‘data-gedreven digitalisering en transformatie’. “De coronacrisis heeft het belang van digitalisering op scherp gesteld. Deze Vlaamse regering investeert dan ook massaal in digitale oplossingen voor maatschappelijke en economische uitdagingen. Als steden klaar willen zijn voor de toekomst, dan moeten ze durven innoveren en out-of-the box denken. Mechelen heeft dat goed begrepen met dit prachtige project”, aldus Bart Somers.

Volgens schepen van Landbouw Koen Anciaux wil Mechelen onder de noemer ‘Digitale transformatie Mechelen Natuurlijk’ datamodellen ontwikkelen om de stad, de waterbeheerders en de bijna 120 land- en tuinbouwers inzicht te geven in de waterhuishouding. “De hoeveelheid water, temperatuur, kwaliteit, neerslag, luchtvochtigheid. Alle informatie moet de afstemming tussen landbouw en natuurontwikkelingsdoelen regelen. Hoe meer data we hebben, hoe bewuster we omgaan met deze belangrijke materie.”

Schepen van Klimaat en Slimme stad Marina De Bie vindt dat je een slimme stad wordt door slimme toepassingen los te laten op de uitdagingen waar je als stad voor staat. “Uit de risicoanalyse die we maakten binnen ons nieuwe klimaatplan, weten we dat droogte een van dé uitdagingen van de toekomst zal worden. Een digitale transformatie van de stadsgeoriënteerde landbouw kan ons helpen om deze problematiek het hoofd te bieden. Dat wordt mogelijk via dit stadsvernieuwingsproject.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

COVID-19
Mechelen
Mechelen

Nekkerhal wordt vaccinatiecentrum

MECHELEN – De Mechelse Nekkerhal wordt op korte termijn omgevormd tot vaccinatiecentrum. Deze beslissing werd vanochtend genomen door de stedelijke Crisiscel.… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.