Nieuws Mechelen Mechelen mag meewerken aan Europees klimaatbeleid

Mechelen mag meewerken aan Europees klimaatbeleid

Mechelen mag meewerken aan Europees klimaatbeleid

MECHELEN – Stad Mechelen zal een jaar lang zetelen in de politieke cockpit van het Europese klimaatbeleid. Samen met de burgemeesters van Europese hoofdsteden als Parijs, Stockholm, Warschau en Barcelona krijgt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen de kans om de Europese burgemeestersconvenant rond klimaatbeleid mee vorm te geven.

De zogenaamde convenant of mayors is een beweging van Europese steden en regio’s die zich onder meer engageren om tegen 2030 reeds 40% minder CO2 uit te stoten en te werken aan echte klimaatoplossingen. Vorig jaar won Mechelen samen met de Ierse stad Limerick de “European Green Leaf” Award, de meest prestigieuze Europese klimaatprijs.  Als gevolg daarvan is Mechelen nu gevraagd om te zetelen in het politieke bestuursorgaan van deze burgemeestersconvenant.

“Ons Mechels klimaatbeleid wordt opgemerkt en inspireert. De vraag om deel te nemen aan deze stuurgroep bevestigt dus de rol van Mechelen als klimaatpionier en klimaatambassadeur in Europa. Een ongelooflijke eer en een unieke erkenning”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

“Het lidmaatschap van het Europees bestuur is voor Mechelen een unieke kans om lokale bezorgdheden inzake klimaatverandering op het hoogste Europese niveau te tillen. Het laat ons toe om een sterk netwerk uit te bouwen met andere Europese steden. Dat is vaak interessant om Europese fondsen aan te trekken voor klimaatbeleid”, vindt schepen voor klimaat Marina De Bie.

De Covenant of Mayors Europe verenigt 10.434 lokale besturen voornamelijk in Europa maar ook (ver) daarbuiten, samen goed voor 330 miljoen inwoners.

De oppositie van Jong CD&V liet weten dat men het positief vindt dat de Mechelse Stadslijst deze duurzame ambitie op het Europees niveau zal kunnen verdedigen maar wijst toch op enkele pijnpunten. “Zo hebben we in het verleden al gewezen op het feit dat Mechelen pas op de 11e van alle 13 Vlaamse centrumsteden staat wat betreft het aantal zonnepanelen per inwoner, dat de belofte van de Stadslijst om per gekapte boom er drie nieuwe te planten blijkbaar niét geldt voor grote private ontwikkelingswerken, en dat hun eigen cijfers aantonen dat we de doelstellingen voor CO2 besparing niet halen waarbij het nieuwe Klimaatplan van vorig jaar deze doelstellingen simpelweg voor zich uit heeft geschoven”, zegt Karl Lauwers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Sint-Katelijne-Waver
Sint-Katelijne-Waver

Maanhoevebad zoekt uitbater

SINT-KATELIJNE-WAVER - Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver is op zoek naar een uitbater voor het Maanhoevebad en de bijhorende cafetaria. Het… Lees meer