Nieuws Mechelen Mechelen start met circulair ondernemersloket

Mechelen start met circulair ondernemersloket

Greet Geypen, Marina De Bie en Leen Ardui (Ecoso).

Mechelen start met circulair ondernemersloket

MECHELEN – De stad Mechelen zet in op de circulaire economie en richt daarom een circulair ondernemersloket op. Ondernemers, bedrijven, KMO’s en eenmanszaken uit de Mechelse regio kunnen er terecht voor advies en begeleiding in het ontwikkelen van circulaire verdienmodellen met een sociale impact. Unizo, Ecoso en Thomas More zijn als partner betrokken bij het project.

Het Mechels ondernemersloket verwelkomt ondernemers om te praten over hun businessplan en ideeën. Het loket stimuleert, ondersteunt en informeert hen om stappen te zetten naar circulair en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Daarnaast worden ondernemers verenigd in circulaire hubs. Dit zijn netwerken waar partners elkaar ontmoeten en samenwerken. Doel is om tegen december 2022 te beschikken over een volwaardige circulaire economie hub die financieel haalbaar is.

“De circulaire economie is de economie ‘van’, maar ook ‘voor’ de toekomst. Of het nu gaat om producten of grondstoffen, bij circulariteit draait alles rond ‘gebruiken’ in plaats van ‘verbruiken’”, legt schepen van milieu, klimaat en duurzaamheid Marina De Bie uit. “Dit creëert een economie zonder grote afvalstromen en met meer energetische efficiëntie. Ondernemers ondersteunen om circulair te werken is daarom een belangrijke actie in functie van ons klimaatplan en het toekomstbestendig maken van de stad. Het is ook een boost voor de ondernemers zelf: de evolutie richting meer circulariteit is volop bezig. Nú de omschakeling maken is voor de uitbouw van een stabiele en groeiende onderneming dan ook een goede keuze.”

Volgens schepen van ondernemen Greet Geypen is duurzaam ondernemen een van de drie speerpunten van deze legislatuur. “Een onderneming succesvol opstarten is proactief inspelen op trends zoals circulair ondernemen en we voelen dat er steeds meer interesse is in circulaire economie. Het ondernemersloket kan daarbij een belangrijke rol spelen om ondernemers een antwoord te bieden op hun vragen. Dit strookt perfect met onze eigen doelstellingen inzake het stimuleren circulair en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap in Mechelen. De ontwikkeling van circulaire economie is niet alleen belangrijk uit ecologische overwegingen, het creëert ook heel wat arbeidskansen.”

Elke starter of ondernemer wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij het circulair ondernemersloket, maar later wordt er gefocust op vier sectoren: bouw, voedingsindustrie en catering, textiel en interieur. Dit is gebaseerd op een voorstudie over waar de grootste impact zit in termen van tewerkstelling en rest- of afvalstromen in de Mechelse economie en in termen van CO2-uitstoot.

www.mechelen.be/circulair-ondernemersloket-2

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.