Nieuws Mechelen Mechelen test deelfietsen met innovatief slim slot uit

Mechelen test deelfietsen met innovatief slim slot uit

Mechelen test deelfietsen met innovatief slim slot uit

Stad Mechelen start in september met een uniek innoverend fietsdeelconcept. Fietsen met een slim slot zullen dan in het straatbeeld te vinden zijn. Het gaat om een samenwerking met de Belgische start-up Mobit. “Het is een proefproject dat in primeur in onze stad wordt uitgerold”, aldus schepen van Mobiliteit Marina De Bie.

Het systeem van deelfietsen hangt niet vast aan vaste standplaatsen, maar maakt gebruik van slimme sloten die een ingebouwde gps hebben. “Gebruikers kunnen op een app zien waar de dichtstbijzijnde fiets staat. Wanneer ze de QR-code op het slot scannen, springt het slot open en begint de rit te lopen”, legt Marina De Bie uit. Bij het parkeren van de fiets en het sluiten van de app, wordt de betaling automatisch gestopt en staat de fiets klaar voor de volgende gebruiker. Voor het rijklaar maken en onderhouden van de fietsen wordt de Mechelse vzw ’t Atelier ingeschakeld.

Mobit is een innoverende speler in het domein van de deelfietsen. “Delen wordt het nieuwe bezitten. Als we in de toekomst mobiel willen blijven, zullen we vervoersmiddelen moeten delen”, duidt Alexander De Bièvre, medeoprichter van Mobit. Dankzij de samenwerking met onder andere stad Mechelen kan de start-up nagaan of dit alternatieve deelsysteem een haalbare kaart is. “Het stadsbestuur van Mechelen zag onmiddellijk het potentieel van een vrij fietsdeelplatform en maakte dit proefproject mogelijk.”

De maand september doet dienst als een proefperiode voor het project. Er zullen dan een 200-tal fietsen verspreid worden over de binnenstad. “Zowel wij als Mobit zelf willen vooral veel leren uit dit proefproject. Of en hoe we hiermee verder gaan, zal het proefproject zelf uitwijzen”, besluit schepen Marina De Bie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.