elmos

Mechelse IT-bedrijf Elmos geeft logopedie-patiënten mee een stem

MECHELEN - Mensen met slik- en spraakstoornissen kunnen sinds kort terecht op het webplatform TelePHON.be, een medisch gecertificeerde app die het mogelijk maakt voor zorgverleners om therapie vanop afstand te begeleiden en te ondersteunen. De app is grotendeels ontwikkelt door het Mechelse IT-consultancybureau Elmos. Het initiatief komt van dokter Mieke Moerman uit Gent. Zij is neus-, keel- en oorarts, foniater (specialist in behandeling stemafwijkingen) en hoofd- en halschirurg.

Ongeveer de helft van de populatie boven de 65 jaar kampt met een of andere vorm van communicatie- of slikprobleem. “De oorzaken zijn heel uiteenlopend: van auto-ongevallen over hersenbloedingen tot tongoperaties en de ziekte van Parkinson. Het is een ondergewaardeerd probleem in onze maatschappij, omdat mensen niet stilstaan bij het belang van slikken en spreken”, aldus dokter Mieke Moerman.

Daarom richtte dokter Moerman twee jaar geleden TelePHON.be op, een app voor mensen die kampen met (potentiële) stem-, spraak-, taal- en slikproblemen. Ze kunnen ermee nagaan of er nood is aan een medische behandeling en, indien dat het geval is, online opgevolgd worden door een specialist.

Webcam tests

“Mensen kunnen via hun webcam tests doen om te kijken hoe vatbaar ze zijn voor dergelijke problemen. Of ze kunnen via onze tool meteen een videogesprek boeken met een van onze experts. We mikken daarbij bijvoorbeeld op mensen die hun stem elke dag in hun job moeten gebruiken, zoals leerkrachten”, vertelt dokter Moerman.

Het resultaat van die test is een rapport waarmee de gebruiker naar zijn eigen arts kan gaan of aan een van de experts van TelePHON.be raad kan vragen.

Logopedisten kunnen op hun beurt TelePHON.be gebruiken voor elektronische patiëntendossiers, mail-, agenda- en facturatiefuncties en als platform om online zorgtrajecten op te zetten. Zo kunnen ze patiënten oefeningen op maat geven en die ook meteen delen met andere therapeuten.

De videogesprekken verlopen via een veilige beeldbelmodule. Meer en meer logopedisten sluiten zich aan op het platform, mede omdat sinds de coronacrisis steeds meer gezondheidsproblemen digitaal behandeld worden.

Optimalisatie van de tool

Om het platform verder uit te werken en te optimaliseren deed Mieke Moerman beroep op de Mechelse IT-consultants van Elmos. De eerste versie van de tool was namelijk aan een update toe. Elmos zette het complete platform in de cloud. Ook de beveiliging werd volledig geoptimaliseerd. “Onze klanten kunnen rekenen op een veilige beeldbelmodule, dat is zowel voor zorgverstrekkers als patiënten uitermate belangrijk in een wereld die wordt geteisterd door hackers”, voegt dokter Moerman toe.

De huidige focus ligt op logopedie, maar de ruggengraat is generiek zodat ook andere disciplines van de tool gebruik kunnen maken.

Dokter Moerman was bijna drie decennia actief als neus-, keel- en oorarts, foniater en hoofd- en halschirurg en oprichter van de afdeling Foniatrie in het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares in 2018, is oprichter Foniatrisch Centrum AZ Jan Palfijn en grondlegger van de Gentse Werelddag van de Stem.